Jovanović: Srbija dobila rusku garanciju za zaštitu teritorijalnog integriteta 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Poseta Vladimira Putina Srbiji značajna je ne samo zbog zaključenih sporazuma o saradnji i memoranduma, već zbog jasnog stava Rusije da se „Moskva zalaže za postizanje rešenja za Kosovo na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti“, naveo je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Ovim stavom je Vladimir Putin nedvomisleno poručio da Rusija nikako ne podržava ideju da Srbija prihvati secesiju svoje južne pokrajine, makar i kroz razgraničenje Srba i Albanaca po etničkom principu, odnosno podelu Kosova i Metohije, navodi Jovanović.

„Ponavljajući da će Rusija da se saglasi sa svakom odlukom Srbije, ali da se zalaže za poštovanje Rezolucije SB UN kojom se izričito potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i suštinska autonomija Kosova i Metohije unutar nje, predsednik Rusije je jasno izrekao da Srbija ima garanciju da će Rusija da štiti njen teritorijalni integritet dokle god to čini njena vlast“, ističe on.

Dodaje da u takvim okolnostima i uz realnu mogućnost da će već u maju ove godine evroskeptične stranke osvojiti većinu u Evropskom parlamentu, što bi poziciju Srbije značajno poboljšalo, jedini odgovoran stav srpske vlasti jeste da se sa Prištinom nastave razgovori isključivo o tehničkim, odnosno praktičnim pitanjima kojima se uređuje život i odnosi Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji i kojima se ne ugrožavaju suverena prava države Srbije nad KiM. Kako ističe Jovanović, zbog toga se pitanje statusa mora staviti u stanje mirovanja.

Sve drugo bi pokazalo da je srpski narod imao većeg branioca njegovih interesa u predsedniku Rusije nego u predsedniku Srbije, smatra predsednik DSS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari