Jovanović: Srbiji potreban moderan Ustav 1

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je Srbiji potreban moderan Ustav, Ustav evropske Srbije, građanske države, a ne Ustav koji će biti usvojen kako bi sa zakašnjenjem uradili one poslove koji su drugi narodi uradili onda kada je bilo vreme.

Mora da se postigne dogovor oko reforme Ustava koja ne sme da bude svedena na pojedine izmene postojećeg Ustava kako bi se on približio kriterijumima koje propisuje naša ambicija da budemo deo Evropske unije, rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

Jovanović je istakao da je za LDP veoma važna građanska zemlja, decentralizacija, rešeno pitanje autonomije Vojvodine, dalje afirmisanje građanskih prava i pošten odnos prema Kosovu i ljudima koji tamo žive.

Jovanović je ocenio da je poseban problem način na koji se organizuje život u zemlji i činjenica da nas to konfrontira sa osnovnim ciljem, a to je evropska Srbija i Srbija u Evropskoj uniji.

Kroz pritiske svakako će se Ustav menjati, ali ja mislim da niko neće previše voditi računa o onim problemima koji su ključni za ovu zemlju, a to je izgradnja građanske Srbije, Srbije koja bi bila zemlja svih nas koji u njoj živimo, a ne kao što je uređeno ovim Ustavom srpskog naroda i onih koji su se tu zatekli u tom trenutku, rekao je Jovanović.

On je rekao da je Ustav, koji je proglašen na današnji dan pre 10 godina, usvojen kako bi konzervirao stanje u društvu, a ne da bi otvorio prostor za sve unutrašnje promene i reformu države koje su bile preduslov normalnog života za kojim tragamo i danas.

Pred nama je prvo rešavanje problema koji su proistekli iz haosa koji je stvorio ovakav Ustav, a potom i traganje za energijom koja nam je potrebna kako bi zaista stvorili Ustav koji će ukazati na budućnost, a ne Ustav koji će pokušati da nam vrati prošlost u stvarnost, rekao je Jovanović.

On je rekao i da je Ustav donet kako bi bivši predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i nacionalisti u Srbiji trajno cementirali Kosovo kao izvor nestabilnosti i problema koji uništavaju našu svakodnevicu i sužavaju našu perspektivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari