Jovanović: Strani posmatrači - priznanje da ste nesposobni da uredite dvorište 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bojkot izbora jeste smislen, ali pravo pitanje je da li može da bude uspešan, rekao je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i dodao da veruje da bi bojkot pre imao negativne posledice po dalju borbu protiv vlasti, nego pozitivne.

Jovanović je u Novom danu ocenio da je priča o bojkotu pokrenuta suviše rano, i da ne treba pokretati priču, a da u svojim redovima nemate konsenzus, jer je to taktički pogrešno.

„U ovakvim okolnostima sam pre protiv bojkota, mislim da bi on imao više negativnih posledica po dalju borbu, nego pozitivnih. Moj stav u ovakvim okolnostima je pre ne nego da“, kazao je.

Kako je rekao, bojkot je sredstvo, a ne cilj sam po sebi, jedino pitanje je da li može biti uspešno sredstvo ili ne.

„Da li nakon bojkota možemo da uradimo nešto sa njim u ovakvim uslovima? Mislim da ne…“, kazao je podsetivši na podršku Vučiću spolja, kao i proteste kao „prošuštenu šansu“.

Ko će osporiti legitimitet vlasti ako opozicija ne izađe na izbore, u ponedeljak nakon izbora – nas pedeset hiljada, zapad koga to ne zanima, ko, upitao je Jovanović.

„Za pobedu protiv vlasti potreban je proces, to neće biti preko noći, neće se desiti revolucijom, za to nema snage niti okolnosti, nema ozbiljnih uslova za tako nešto. To će ići postepeno… Dalja borba je prisustvo u parlamentu, bolje da opozicija uzme neke gradove u zemlji nego nijedan, i da to bude uporište, ili pedeset poslanika u skupštini, i da se tako bori“, istakao je.

Prema njegovim rečima, činjenica da su u pitanju redovni, a ne vanredni izbori, samo će otežati mobilizaciju nakon toga.

„Teže ćete objasniti ljudima zašto se bojkotuju redovni izbori, jer mora da se izabere nova vlada, i to će otežati mobilizaciju nakon bojkota, teže će biti objasni građanima“, kazao je i dodao da u pogledu bojkota stoga „bira svrsishodnije“.

Govoreći o najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pozove međunarodne posmatrače i sredi iračke spiskove, Jovanović je rekao da je to „najobičnije foliranje i trik“.

„Nisam sklon mešanju bilo kakvih posmatrača, to su naše stvari, principijelno – kad neko pominje da dovedemo strance to mi je pokazivanje slabosti i nedozrelosti, kao prihvatanje činjenice da ste nesposobni da uredite svoje drvorište.

On smatra da birački spisak nije „najproblematičniji“ kad se govori o izbornim uslovima, već sve što prethodi, a to su medijska scena, politički pluralizam u medijima.

„To odlučuje, nije presudna ni eventualna krađa, ako se i krade to su mali postoci, važni su i kontrolori i procedura, ali to je mnogo manje važno od partitokratije, kad vas neko uslovi radnim mestom kako da glasate… kako javna medijska kuća izveštava – ako nema ko da nas čuje zašto bi glasao za nas, a sluša samo drugu stranu“, objasnio je lider DSS.

On je dodao da to ne znači da birački spisak nije bitan, ali „ovakav onakav, nije to nikakav ustupak opoziciji niti će nešto bitno promeniti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari