Nikola Jovanović u Skupštini grada Foto: Narodna stranka

On je, kako se navodi u saopštenju Narodne stranke, ukazao na afere koje su povezane sa tim projektom, koji prema njegovim rečima, državna i gradska vlast predstavljaju kao kapitalni nacionalni projekat.

„U pristojnim državama predsednik države i gradonačelnik otvaraju objekte od javnog interesa – škole, bolnice, aerodrome, a ne privatne objekte. Zamislite da je Branko Pešić otvarao svaki soliter na Novom Beogradu, ništa od kapitalnih projekata ne bi bilo završeno, sve bi bilo na nivou makete“, rekao je Jovanović.

On je rekao da je uzak potez na promenadi jedino što je ostalo Beogradu, a da je sve iza toga, 120 hektara centralnog gradskog zemljišta dato u privatno vlastištvo Muhamedu Alabaru, investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok to zemljište vredi milijardu i po evra.

„Kako je moguće da uložimo 120 hektara zemljišta vrednog milijardu i po evra, a strani partner upiše 22.000 evra, obeća 150 miliona evra, a onda smo mi vlasnici 32 odsto, a on 68 odsto“, rekao je Jovanović na sednici.

On je pitao gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića zašto vrednost tog zemljišta nije procenjena i zbog čega za to zemljište nije raspisan tender i pozvao ga da kaže koliko je Beograd prihodovao od izgradnje dve stambene zgrade u okviru tog projekta i kako je u interesu grada da centar Beograda postane privatna svojina „opskurnog investirora“.

„Da li smo se obavezali zbog ‘Beograda na vodi’ da o trošku poreskih obveznika raščistimo zemljište, opremimo ga, srušimo Stari tramvajski most i uklonimo Železničku stanicu“, rekao je Jovanović i dodao da je aktuelna gradska vlast „zbog slike pacova“ ukinula Železničku stanicu u centru grada.