Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Jovanović je, na konferenciji za novinare, istakao da on ne misli da vanredni parlamentarni izbori služe Aleksandru Vučiću kao manevar da pojača gradsku listu, već bi oni bili posledica nemoći da se izdrži na evropskom putu.

Politički prioriteti Srbije nisu prepakivanje Vlade Srbije, već stabilni odnosi u regionu, rešavanje pitanja u odnosima Beograda i Prištine, postizanje sporazuma u narednih nekoliko meseci koji bi otvorio perpektivu normalizacije, rešavanje političkih prilika u BIH, smatra Jovanović.

Republički izbori će biti samo još jedan u nizu poraza demokratskih snaga u ovoj zemlji i jasna poruka Aleksandra Vučića da u ovoj zemlji ne vidi potencijal za sprovođenje evropske politike i pravljenje kompromisa na koje je on, za pet godina vlasti prinuđen, povlačeći se sa evropskog puta, pod okriljem Putinove Rusije, rekao je Jovanović.

A to, što o tome ćute Saša Janković, Vuk Jeremić i svi drugi, što jedno govore u javnosti, a drugo sami sa sobom, govori o tužnoj slici srpske opozicije, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da nema nikakav problem sa učestvovanjem na parlamentarnim izborima, ali da mu ne pada na pamet da bude deo „alibi koalicije“, „repova Demokratske stranke“ u kojima su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Šutanovac, Borko Stefanović.

Spremni smo za saradnju sa svima oko političkih prioriteta koji se tiču jačanja evropske perspektive zemlje, odnosa sa kosovskim Albancima, rešavanju odnosa u BIH, rekao je Jovanović.

Mi ćemo samostalno izaći na gradske izbore, kao i uvek, ja želim da Beogradom upravlja druga vlast, jer je dobro za zemlju, ne zato što bi to značilo da Vučić gubi Srbiju, već bi ta promena značila da postoji alternativa, da se vidi i drugo političko lice, rekao je Jovanović.

Na šta će ličiti koalicija Đilasa, Tadića, Jeremića, Saše Jankovića, Borka Stefanovića, Pokreta za prokret.., rekao je Jovanović.

On je naglasio i da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) neće doći da prati lokalne izbore, jer oni dolaze na poziv vlasti, ali i zato što je predstavnicima opozicije jasno rečeno da oni neće doći.

Jovanović je nekoliko puta ponovio da OEBS neće doći da prati lokalne izbore, jer na predsedničkim i parlamentarnim izborima u proteklom periodu nije podneta nijedna primedba na zapisnike u Beogradu.

Atmosfera je daleko od demokratske, rekao je on i ocenio da je stepen nemoći koji prati delovanje opozicije u toj meri izražen i jasan da će se ljudi teško uveriti da se izlože riziku i javno pruže podršku.

Jovanović je najavio da će 9. decembra stranka odlučivati o nastupu na lokalnim izborima, ali je naglasio da oni nemaju takav uticaj na rešavanje važnih pitanja u Srbiji.