Jovanović: Vlast proćerdala pola milijarde evra od ekoloških taksi 1Nikola Jovanović Foto: Narodna stranka

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je večeras da je vlast od 2012. godine „proćerdala pola milijarde evra“ od ekoloških taksi, a odgovornost za zagađenost vazduha pokušala da prebaci na najsiromašnije građane.

„Odgovornost za katastrofalno stanje leži na najvećim zagađivačima sumpor-dioksidom, kao što su termoelektrane, ali i na Vladi Srbije koja je straćila pola milijarde evra od ekoloških taksi, a da nije uradila ništa“, rekao je Jovanović u Novom Sadu na protestu kojim je Savez za Srbiju obeležio godinu dana od početka protesta protiv režima Aleksandra Vučića.

Jovanović: Vlast proćerdala pola milijarde evra od ekoloških taksi 2
Godinu dana protesta u Novom Sadu Foto: Beta/Dragan Gojić

Jovanović je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pogrešio kada je jutros predložio male hidroelektrane kao rešenje za zagađenu životnu sredinu.

„Upravo od podsticaja koji se daju za male hidroelektrane, kao i od ekoloških taksi, mogu se ugraditi svi potrebni filteri na termoelektrane i doneti mere za veću energetsku efikasnost“, objasnio je Jovanović.

Problem povećane koncentracije najopasnijih čestica PM 2,5 postoji i u Novom Sadu i malo ko je u Srbiji od toga pošteđen, dodao je Jovanović.

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković podsetio je da se u Novom Sadu, i pored kraćih prekida, protesti održavaju godinu dana i dodao da je to znak da su Novosađani istrajni u borbi za slobodne i poštene izbore.

Naredni protest zakazan je za sledeći petak u 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari