Jovanović: Vučić da izađe sa planom za Kosovo u septembru 1Čedomir Jovanović Foto: LDP

Septembarski susret Vučića i Tačija vidim kao veliku šansu za naša dva društva da naprave iskorak u međusobnim odnosima i da se konačno konkretizuje politika koja će Kosovu i Srbiji otvoriti perspektivu za normalan život, izjavio je danas Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije (LDP).

Vučić, po njegovoj oceni, ima obavezu da izađe sa jasnim planom u septembru, koji mora imati širinu dovoljnu i za interese kosovskih Srba, ali i Albanaca koji žive na Kosovu, kao i građana Srbije od čije podrške taj plan presudno zavisi.

„Nemamo prava da sabotiramo taj potencijalni dogovor zbog predizbornog pozicioniranja. Nisam spreman da žrtvujem budućnost generacija naše dece da bih osvojio nekoliko procenata na narednim izborima, i to je ono što LDP razlikuje od Saveza za Srbiju i ostatka opozicije“, navodi Jovanović u današnjem saopštenju.

Po njegovom mišljenju, Lutovac kaže nema dogovora o Kosovu dok je Vučić na vlasti, Obradović kaže da nema dogovora dok Rusija ne postane svetska supersila, a za to vreme Stamatović će da formira dečje paravojne jedinice u Srbiji. To nije slika sveta o kojoj maštamo, već noćna mora.

„Zbog toga predlažemo Koaliciju za mir koja će ponuditi odgovor na aktuelne izazove, zasnovan na vrednostima mira i saradnje, a ne pojedinačnim interesima. Hoćemo da okupimo ljude kojima je zajednička potreba se naša zemlja i region suštinski evropeizuju, da stavimo tačku na plemenske sukobe i da razumemo naše zajedničke interese dugoročnije od jednog izbornog ciklusa. Koalicija za mir neće biti predizborni projekat, već izraz naše potrebe da moramo drugačije da se bavimo politikom“, naveo je on.

Koliko god mi pokušavali da zaustavimo vreme kroz ideju zamrznutog konflika, život teče – Crna Gora je ušla u NATO, Makedonija je napravila istorijski dogovor sa Grčkom, Kosovo se otvara prema Evropi, dobija viznu liberalizaciju. Srbija mora da se priključi i da povede region u tim procesima, a ne da gunđamo sa začelja. Decenijama već delimo nevolje i probleme, vreme je da postižemo zajedničke uspehe, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari