Jovanović: Zahtevamo punu posmatračku misiju OEBS 1

Ogromna većina autentičnih opozicionih aktera prihvatila je inicijativu da se pozove puna posmatračka Misija OEBS za praćenje beogradskih izbora i taj zahtev će narednih dana biti formalno upućen predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković.

Narodna stranka smatra da je prisustvo pune posmatračke misije OEBS-a jedan od ključnih preduslova za regularnost predstojećih beogradskih i svih drugih izbora koji mogu biti zajedno sa njima održani, poručuju iz NS.

– Zato smo u saradnji sa Pokretom slobodnih građana uputili predlog svim autentičnim opozicionim akterima da zajednički stanemo iza ovog zahteva i da insistiramo na njegovom ispunjenju. Zadovoljstvo mi je da konstatujem da je ogromna većina njih već prihvatila ovu inicijativu – kaže potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović. 

Zajednički zahtev za prisustvo OEBS-a će u narednim danima biti formalno upućen Maji Gojković, zato što po našim zakonima predsednik Narodne skupštine instutuciono zadužen da pozove posmatrače, poručuje Jovanović.

– Zahtevamo punu posmatračku misiju OEBS-a, a ne samo simbolično prisustvo koje bi bilo zloupotrebljeno kao smokvin list za izbornu krađu. Puna misija podrazumeva dugoročne i kratkoročne posmatrače, kako Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) , tako i Parlamentarne skupštine OEBS-a. Tražimo da misija OEBS-a prati sve aspekte izbora, da dođe 6 nedelja pre održavanja izbora, kao i da njeni posmatrači budu prisutni na značajnom broju biračkih mesta. Upravo je OEBS izneo brojne zamerke na tok prethodnih parlamentarnih i predsedničkih izbora 2016. i 2017. godine. ‎Ova ključna međunarodna organizacija je zato formulisala preporuke za ispravljanje aktuelnog stanja – smatra potpredsednik NS.

“Insistiraćemo i kod OEBS-a da njihovi predstavnici utvrde da li su te preporuke usvojene i da li postoje uslovi za fer i poštene izbore. Narodna volja je svetinja, ona mora biti slobodno i autentično izražena – sve drugo je neprihvatljivo za Narodnu stranku”, zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari