Na području oko Vukovara u vreme ratnog zločina u mestu Lovas bilo je mnogo vojske, bezbednosnih i civilnih struktura da je nemoguće da se neko odmetnuo i napravio problem – tvrdi predsednik nekadašnje Srpske narodne obnove Mirko Jović.
On je na konferenciji za novinare optužio nekadašnjeg načelnika Uprave bezbednosti JNA (KOS) generala Aleksandra Vasiljevića da ne govori istinu kada kaže da su za zločin u Lovasu odgovorne dobrovoljačke i paravojne jedinice da bi skinuo odgovornost sa sebe.

Na području oko Vukovara u vreme ratnog zločina u mestu Lovas bilo je mnogo vojske, bezbednosnih i civilnih struktura da je nemoguće da se neko odmetnuo i napravio problem – tvrdi predsednik nekadašnje Srpske narodne obnove Mirko Jović.
On je na konferenciji za novinare optužio nekadašnjeg načelnika Uprave bezbednosti JNA (KOS) generala Aleksandra Vasiljevića da ne govori istinu kada kaže da su za zločin u Lovasu odgovorne dobrovoljačke i paravojne jedinice da bi skinuo odgovornost sa sebe. Podsetimo, general Vasiljević je u Hagu na svedočenju protiv Slobodana Miloševića tvrdio da za taj zločin nije odgovorna JNA, već oružana formacija Dušan Silni, jer su njeni pripadnici naterali civilno stanovništvo da prođe kroz minsko polje kada su poginule 24 osobe.

Duplikati i surogati

Dobrovoljci SNO su, kako je kazao Mirko Jović, bili u grupi koja je sebe nazivala Dušan Silni, ali je skrenuo pažnju da je tada što se tiče naziva vladala opšta pometnja jer da je bilo mnogo „duplikata i surogata“. Tome je, prema njegovim rečima, doprinosio i onaj koji je mogao da „muti vodu“, a to je general Vasiljević. On tvrdi da je hrvatska ratna propaganda mnoge jedinice nazivala četnicima i Belim orlovima, podsećajući da je SNO svoj klub mladih nazivala Beli orlovi. Zbog pominjanja njegovog imena u Haškom tribunalu Jović kaže da je posle žrtava iz Lovasa najveća žrtva i da je 2002. dao izjavu kancelariji Haškog tribunala u Beogradu.

Jović je naglasio da je on bio predsednik stranke i da nije imao nikakvu oružanu grupu, već da je ta partija omogućavala kontakte dobrovoljcima koji su se preko nje javljali da pomognu srpskom narodu. Slali su ih jedinicama Teritorijalne odbrane koje su bile deo vojnog poretka u tom trenutku, objasnio je Jović. Naglasio je i da je JNA tada bila na srpskoj strani.
Jović tvrdi da su pripadnici jedinice Dušan silni bili dobrovoljačka, ali ne i paravojna formacija. On tvrdi i da ne poznaje ni jednog od četvorice iz te jedinice koji su privedeni kao osumnjičeni za zločin u Lovasu i da oni nemaju veze sa onim što su dobrovoljci SNO tamo radili.
– Vukovar tada nije bio divlja poljana. Tamo su postojale sve institucije – vojne, bezbednosne, sudske i civilne strukture. Ako se i desio neki problem, a u Lovasu očigledno da jeste, postojali su organi za istragu. Postavlja se pitanje zašto to nisu rešili tada nego posle 16 godina – upitao je Jović.
Prema njegovim rečima na području oko Vukovara bilo je mnogo vojnika redovne JNA, odnosno iz Novosadskog korpusa, rezervista, pripadnika Teritorijalne odbrane kojima je komandovao Radovan Stojičić – Badža da bi pored toliko generala bilo „prosto nezamislivo da se neka manja grupa odmetne i vodi svoju politiku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari