Jung odgovorila na osam od više od 300 pitanja građana 1

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung odgovorila je juče na osam od više od 300 pitanja i komentara, koje su joj postavili građani preko Danasove rubrike “Intervju na mreži”.

Jungova, koja je druga na listi SNS za izbore u Beogradu, odbila je da odgovara direktno na pitanja građana već je odgovore poslala mejlom.

Od osam odgovora, jedan je zapravo komentar zahvalnice na podršku Jungovoj što se nalazi na listi SNS, uz mišljenje građana da je veoma uspešna, da želi da se Beograd brže razvija i da će zato njena lista pobediti.

Među ostalim odgovorima našao se jedan o kupovini jelke za 83.000 evra i novogodi[nje rasvete za 220.000 evra, a pitanje je bilo da li Jungova to podržava.

“Ne podržavam kupovinu jelke i rasvete za navedene sume”, napisala je Aja Jung. “Ja sam poznata po umeću da dobro pogodim cene i uslove. Sigurno je da bih uložila vreme i svoje pregovaračke sposobnosti da dobijemo najbolje moguće ponude za Beograd. Ako me pitate da li volim dobro osvetljene gradove, odgovor je pozitivan. Kada je reč o božićnim jelkama, one su pre svega važne zbog naše dece, bajki i tradicije. Kao neko ko je veliki deo svog života proveo u pozorištu, dobro znam da čaroliju ne možete uvek platiti. Ona je pre svega uslovljena idejama i talentom.”

Ponuda naprednjaka

Na pitanje zašto je prihvatila ponudu naprednjaka da bude na listi i da li misli da je višegodišnjim radom stavila tačku na bavljene svojom profesijom, Jungova je odgovorila da ne misli tako.

“Ja znam odakle sam došla, i imam gde da se vratim”, rekla je direktorka Festivala igre. “Suviše volim svoju profesiju da bih je trajno menjala. Festival će postojati u vremenu ispred nas, kao i Nacionalna fondacija za umetničku igru. To su dobri i veliki projekti, postavljeni na dobrim i zdravim osnovama.”

Ipak, na pitanje zašto je prihvatila ponudu – nije dala odgovor.

Jungova je odgovorila i na pitanje da li “smatra da ulazak u politiku može naškoditi njenoj reputaciji i da li je spremna za napade političkih protivnika”.

“Ako radite pošteno, onda nijedan posao ne može naškoditi reputaciji. Za napade sam spremna. Napadi i loši komentari su prisutni čim napravite nešto što je drugačije, ili ne daj Bože uspešno u Srbiji”, napisala je ona.

Na pitanje da li “šesta generacija sa Čubure ima ve’u specifičnu težinu od pete generacije sa Dorćola i kako se u celoj priči kotira treća generacija sa Starog grada”, Aja Jung je napisala: “Respect za šestu generaciju sa Čubure! Očekujem vaše glasove.”

Zapošljavanje u baletu

Jungova je na pitanje o tome šta predlaže za rešavanje problema i zaposlenje honorarno angažovanih baletskih umetnika u našim pozorištima, rekla da dobri modeli već postoje u zemljama regiona.

“Bilo bi važno da o tome razgovaramo, i da počnemo da delujemo u korist svih honorarnih igrača koji nose repertoare naših pozorišta, ali i svih mladih igrača koji čekaju ili dolaze”, rekla je ona. “Takođe, treba misliti o bezbolnoj tranziciji starijih generacija baletskih igrača. Dobro organizovan sistem rada i zadovoljstvo u ansamblima, jesu preduslov za kvalitetan sardržaj kakvim bi mogli da se ponosimo.”

Druga na listi SNS rekla je i da je sigurna da “balet i umetnička igra mogu jednostavno i relativno brzo da postanu jedna od najatraktivnijih umetničkih disciplina koju možemo ponuditi domaćoj i inostranoj publici”, na pitanje da li obećava da će se, ako bude izabrana, boriti da naši najtalentovaniji baletski umetnici dobiju šansu.

Ona je još rekla i da se raduje otvaranju Narodnog muzeja i na pitanje kada će se otvoriti napisala: “Biće to ove godine. Za nekoliko meseci, ali o detaljima će gospođa Bojana Brešković.”

Jungova nije odgovorila na mnoga pitanja građana, poput – zašto se kandidovala ukoliko neće biti u Skupštini grada, šta misli o Marjanu Rističeviću, Aleksandru Martinoviću o Milenku Jovanovu i da li je zadovoljna načinom na koji oni doprinose kulturi u Srbiji, kao i kako komentariše svoju izjavu sa N1 da naši igrači žive bolje od kolega sa međunarodne plesne scene.

U proseku odgovore na 50 pitanja

Pravilo u rubrici “Intervju na mreži” jeste da sagovornici ne moraju da odgovore na sva pitanja, odnosno da mogu da izaberu da li će ili neće odgovoriti na neko pitanje. Broj odgovora Aje Jung je ubedljivo najmanji od ukupno 13 sagovornika, koji su prošli kroz ovu rubriku, a među njima su bili i dvojica ministara u trenutnoj Vladi Srbije, zaštitnik građana i predstavnica Predsedništva Srbije. Oni su u proseku odgovorili na 50 do 70 pitanja građana, za predviđenih sat vremena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari