Junker: EU mora vojno da jača 1Foto: Wikipedia

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da Unija mora da
bude vojno jača i da članice moraju zajedno da štite svoje interese, javio je AP.

U obraćanju Evropskom parlamentu, Junker je rekao da EU mora više da radi na polju odbrane i da treba da formira glavni štab unije i radi na formiranju zajedničkih vojnih snaga, jer uticaj EU u svetu nije dovoljan da je zaštiti.

„Moramo zajedno da obezbedimo zaštitu naših interesa,“ rekao je on i dodao da je jačanje vojne saradnje dobro i sa ekonomske tačke gledišta. Junker je rekao da „još nema dovoljno unije“ u EU.

Stanovnici EU ne žele da vide zavist među institucijama već žele da vide rezultate, a sledećih 12 meseci će biti odlučujući ako želimo da ostvari zajedništvo unije, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „suviše često nacionalni interesi prednjače“ u procesu integracija u EU, jer procesom upravljaju pojedinačne zemlje.

Govoreći o protivljenju nekih zemalja uvođenju kvota za prijem izbeglica, Junker je rekao da se ne može nametnuti solidarnost već da zemlje EU moraju da svojevoljno da pokažu solidarnost.

On je apelovao da zemlje članice EU urade koliko mogu i prime izbeglice koje dolaze iz Turske i drugih zemalja.

Govoreći o Velikoj Britaniji, Junker je ocenio da bi bilo dobro da ta zemlje podnese zahtev za izlazak iz EU što pre i upozorio da ne treba da očekuje da će i dalje imati isti nivo pristupa zajedničkom tržištu kao do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari