Junker i Brnabić o Strategiji proširenja EU 1Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom o usvajanju Strategije o proširenju i budućim aktivnostima Srbije na njenom evropskom putu.

Brnabić je istakla da je donošenje Strategije o proširenju ohrabrujuća poruka za čitav region Zapadnog Balkana. Ona je naglasila da ohrabruje i činjenica da je region ponovo u fokusu Unije. Ukazala je na važnost održavanja predstojećih samita o Zapadnom Balkanu, najpre u Sofiji, a zatim i samita u Londonu, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, koja je prisustvovala sastanku, zahvalila je predsedniku Junkeru na jednoj novoj retorici i impulsu koji je dao politici proširenja i činjenici da je Srbiju prepoznao kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Istakla je da će Srbija daljim reformama nastojati da vremenski rok pristupanja učini realističnim.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, predsednik Evropske komisije ponovio je da je važno nastaviti rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja kroz dijalog sa susedima, ne zbog toga što je to uslov za ulazak u Evropsku uniju, već zbog toga što je to od velikog značaja za građane Srbije i regiona.

Pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou i izrazio očekivanje da će obe strane aktivno i odgovorno raditi na implementaciji obaveza predviđenih sporazumom.

Sagovornici su podvukli značaj usvajanja višegodišnjeg Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu, navodi se u saopštenju.

Prema Junkerovim rečima, cilj je da se u narednom periodu još snažnije podrži ekonomski razvoj i saradnja u regionu i pomogne infrastrukturno povezivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari