Junker Vučiću: I članice EU i kandidati da poštuju obaveze 1Foto: Bojan Cvejić

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker istakao je u odgovoru na pismo premijera Aleksandra Vučića da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i sve države članice u regionu, preneo je RTS.

Ti principi su obaveza za čitav region, naglasio je Junker. On je u pismu naveo da dug put ka pomirenju naroda zahteva zajedničke iskrene napore svih strana i da na svim nivoima treba da se prepoznaju dela nepravde iz prošlosti bez predrasuda i da se pomire sa njima, zajedno tako pripremajući teren za zajedničku budućnost.

Junker je napomenuo da je Evropska komisija u okviru svojih nadležnosti uvek bila snažno posvećena obezbeđivanju poštovanja žrtva i sećanju na ratne zločine počinjene u Evropi.

Zakonodavstvo EU smatra krivičnim delima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno podsticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijalizovanje zločina genocida, zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina), podsetio je Junker.

Prema zakonodavstvu EU, naveo je Junker, države članice EU su dužne da osiguraju da ti zločini budu kažnjivi dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se usklad sa tim zakonom.

Sva otvorena pitanja moraju se rešavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje, istakao je Junker i dodao da je u interesu je celog regiona da se vrati takvom duhu i diskursu.

Premijer Srbije je početkom meseca uputio je pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu, u kojem je ukazao na situaciju u regionu i neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom odgovora predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je ukazao na antisrpsku politiku u Hrvatskoj i u regionu, da Evropska unija nastavlja da drži glavu u pesku.

„Junker nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje koje je Vučić istakao, nije komentarisao rehabilitaciju fašističkog ustaškog režima NDH, ni oslobađanje ratnih zločinaca iz poslednjeg rata, ni podizanje spomenika ustaškom teroristi Barešiću, ni vređanje srpske države“, naveo je Dačić.

„Nije nam čak rekao ni šta mi nismo uradili“, dodao je Dačić i naveo da je „unapred najavio da se EU pravi gluvonemom kad je antisrpska politika u pitanju, ali zato je uvek spremna za pridike Srbiji kad joj se nešto u Srbiji ne svidi“.

Dačić je poručio da „to više neće moći tako“. „Nismo vas pitali za mir u svetu nego za antisrpsku politiku jedne vaše članice, koja ugrožava mir i stabilnost u regionu“, rekao je Dačić.

„Iskreno, nisam ništa ni očekivao, pa onda nisam ni razočaran. Danas čak ni deca više bajkama ne veruju. Kao što sam juče najavio, kao da su lame sa Tibeta, tako se i EU filozofski izjašnjava o ‘šaka jada’ problemu – antisrpskoj politici“, ocenio je Dačić i zaključio da su „promašili temu“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je u izjavi za Tanjug da, što se njega tiče, bolje da ništa nisu odgovarali ni pisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari