Juratović: Referendum znači destabilizaciju BiH 1

Gledajući na referendum, koji je u osnovi samo savjetodavni i sa kojim se ionako finansijski skrhana Republika Srpska ne može nositi, ne mogu a da ne komentiram da je to očit primjer Dodikovog iskorištavanja budžeta za nadolazeću izbornu kampanju.

To je komentar za Danas Josipa Juratovića, poslanika nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu.

Da jedan ovakav savjetodavni referendum može podići toliko tenzije govori u prilog onoj staroj izreci „na Balkanu ništa novo“ ocenjuje on i tvrdi da podržavanje „ovakve loše namjere koja služi destabiliziranju BIH i huškačkoj retorici, vodi samo u produbljivanje ionako krhkih odnosa u BiH“. “ Nadam se da je to samo neukusna izborna retorika i da su srpski dužnosnici svjesni svoje odgovornosti i svoje pozicije o pristupu u EU i pravila koja u njoj vladaju. O katastrofalnim posljedicama ukoliko podrže referendum ne usuđujem se ni razmišljati. Sprovođenjem referenduma, ukoliko do njega dođe, će se ozbiljno narušiti međusobno povjerenje, ne samo u BIH, nego i svim ostalim zemljama u regiji, ali i u EU“, zaključuje Josip Juratović.

Bogovič: Beograd da se založi za otkazivanje referenduma

Brisel, Beograd – Referendum koji planira RS nikako nije konstruktivan za odnose u BiH i regionu, nego pretnja miru i stabilnosti. Predsednik i premijer Srbije svakako bi mogli dati jasan signal srpskim predstavnicima u BIH da na osnovu dijaloga i poštovanja zakonodavstva odustanu od tog referenduma, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu.

Bogovič ističe da je BiH „jako potrebna evropska budućnost, mir ekonomski i društveni razvoj, te saradnje među predstavnicima svih konstitutivnih naroda, a i konstruktivni odnosi sa državama regiona“. „Srbija, kao država, koja je napravila velike korake na svom putu ka EU, mogla bi biti dobar primer i Republici Srpskoj, da u prvi plan stavi evropske vrednosti i put BiH ka EU“, poručuje ovaj evroposlanik.

Vajgl: Referendum je sporna inicijativa

Brisel, Beograd – Očekujem da politički lideri Srbije u razgovoru sa predstavnicima bosanskih Srba naglase da Srbija i BiH imaju zajednički prioritet – punopravno članstvo u Evropskoj uniji, kaže za Danas Ivo Vajgl, poslanik grupe Saveza liberala i demokrata u Evropskom parlamentu.

Vajgl precizira da će ostvarivanje tog cilja pružiti mogućnosti da Srbi u obe države „uhvate korak sa razvojem Evrope kao celinom i da u evropskom kontekstu učine za svoje nacionalne interese i integritet mnogo više nego što se može postići spornim inicijativama koje razdvajaju i prizivaju probleme iz bliske i daleke prošlosti“.

Fajon: Očuvati jedinstvo BiH

Brisel, Beograd – Pažljivo i donekle zabrinuto pratim razvoj događaja u vezi sa najavljenim referendumom u Republici Srpskoj. Ubeđena sam da je jedini pravi put ujedinjena Bosna i Hercegovina u Evropskoj uniji, i za to se sve vreme i zalažem, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica grupe demokrata i socijalista u Evropskom parlamentu.

Ona ističe da je u poslednje vreme postignuto nekoliko važnih koraka, od Sporazuma za stabilizaciji i pridruživanje, preko molbe za članstvo do usvojenog mehanizma za koordinaciju.

“Mislim da na ovaj način treba i da se nastavi put BiH prema EU, čije koristi treba prevashodno da osete svi građani BiH. Verujem da bi potencialna politička destabilizacija ugrozila i ovako nedovoljno dobru kondiciju BiH i smatram da je važnije da se država fokusira na dalje reforme i napredak na ekonomskom i socialnom pitanju”, ističe sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari