"Dva predloga Vlade Srbije povodom pristupanja EU" 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Vlada Srbije predložila je da bude uspostavljena Koordinacija za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i da se formira Tim za podršku pregovorima, preneo je portal Juropien Vestern Balkans (European Western Balkans).

U tom dokumentu vlade predviđeno je da Koordinacija za vođenje pregovora o pristupanju bude glavno telo za obavljanje poslova u vezi sa tekućim pitanjima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Uspostavljena Koordinacija za vođenje pregovora, kako se navodi, obezbeđivaće da se politički posvećeno i koherentno snažno usmerava pristupni proces stvaranjem nacionalno neophodnih uslova za delovanje glavnog pregovarača – ministra nadležnog za evropske integracije i vođenje pregovora.

Kako se navodi, Tim za podršku pregovorima obrazuje se radi pripremanja i izrade nacrta pregovaračkih pozicija za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, a u dokumentu stoji da se obrazuju i pregovaračke grupe prema oblastima politika EU, koje će činiti predstavnici resornih ministarstava.

Radom koordinacije za vođenje pregovora o pristupanju rukovodiće glavni pregovarač – ministar za evropske integracije.

Ovakva odluka Vlade dolazi nakon više od godinu i po dana od kako je Tanja Miščević napustila mesto šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Do sada je za pregovarački proces bio zadužen pregovarački tim formiran 2013. godine, sa zadatkom da učestvovuje u izradi pozicija za vođenje pregovora u svim poglavljima i u svim fazama pregovora.

Odlazak Tanje Miščević svojevremeno je u javnosti pokrenuo temu osipanja samog pregovaračkog tima, koji je tokom godina napustio veći broj članova sa dugodišnjim iskustvom u sprovođenju evropskih integracija Srbije.

U Izveštaju Evropske komisije za 2020. godinu navedeno je da je srpski pregovarački tim zabeležio značajan odliv zaposlenih, što se negativno odrazilo na njegovu sposobnost da ispuni svoju koordinacionu ulogu.

Poput Komisije, i Evropski parlament u svom najnovijem izveštaju pozvao je Vladu Srbije da imenuje novog šefa pregovarčkog tima i da poboljša administrativne kapacitete Ministarstva u cilju boljeg sprovođenja pregovora o članstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari