Kabinet: Nikolić i dalje protiv članstva CG u NATO 1Foto: Fionet / Božidar Petrović

Stavovi predsednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi sa članstvom Crne Gore u NATO nisu promenjeni, rekli su Danasu sagovornici iz kabineta predsednika Srbije

Na pitanje da li je došlo do revizije mišljenja u vezi sa tom temom u odnosu na period od pola godine, kada je Tomislav Nikolić oštro kritikovao tu državu zbog namere da pristupi NATO, sagovornici na Andrićevom vencu rekli su našem listu da se tu ništa nije promenilo i da sve što je Tomislav Nikolić tada rekao o državnom vrhu Crne Gore, važi i danas.

Odnosi Crne Gore i Srbije su intenzivni i sadržajni, saopšteno je juče iz kabineta predsednika Srbije kao zajednička ocena predsednika dve države – Filipa Vujanovića i Tomislava Nikolića. Oni su se, kako se navodi u saopštenju sa Andrićevog venca, tokom jučerašnjeg susreta saglasili da je otvaranje Crnogorske kuće u Beogradu simbol odličnih odnosa i njihovog istorijskog trajanja, kao najboljeg uloga u zajedničku evropsku budućnost.

Kako piše, „u prijateljskom i srdačnom razgovoru predsednik Nikolić se založio za dalje unapređenje bilateralnih odnosa dveju država, kao neizostavni element očuvanju trajne stabilnosti i napretka u regionu“.

– Zahvaljujući na srdačnom prijemu, predsednik Vujanović je iskazao spremnost za jačanje međusobnog poverenja i saradnje na svim nivoima, stavljajući u prvi plan ekonomsku i saradnju na velikim infrastrukturnim projektima, koji bi predstavljali element u dodatnom približavanju dve prijateljske zemlje – zaključuje se u saopštenju sa Andrićevog venca.

Javnost nije obaveštena da li su dva predsednika izgladili odnose poljuljane početkom ove godine, kada je Tomislav Nikolić Crnu Goru nazvao NATO slugom i igračkom u rukama NATO i EU, na šta je Filip Vujanović burno reagovao. Naime, Tomislav Nikolić je istupao vrlo oštro po pitanju članstva Crne Gore u NATO i time izazvao reakciju crnogorskih zvaničnika da se neprimereno meša u unutrašnja pitanja susedne države.

Tako je predsednik Crne Gore u martu ove godine rekao da „srpski predsednik ima smisla za humor ali da je njegova izjava o Crnoj Gori kao igrački u rukama NATO i EU uvredljiva“. Vujanović je tada rekao da „jedva čeka“ da se „ispriča“ s Nikolićem i da vidi „šta ga je podstaklo“ na takvu ocenu. Početkom ove godine Vujanović je, takođe, reagovao na kritički stav predsednika Srbije povodom članstva te države u NATO – istakavši da se Nikolić ozbiljno meša u crnogorsku državnu politiku. Vujanović je komentarisao i Nikolićevu izjavu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u kojoj je Rusiju uporedio s majkom: „Želim da kažem da je moja majka Crna Gora u smislu domovine i države i da mi nijedna država van ovih granica ne može biti nadomjestak, dopuna i zamjena“.

Sa Vučićem o regionalnoj stabilnosti

Filip Vujanović sastao se juče i sa premijerom Aleksandrom Vučićem i u razgovoru je ocenjeno da postoji obostrani interes za snažnijom saradnjom dve države. S tim u vezi, očekuje se češća razmena poseta zvaničnika Srbije i Crne Gore.

Sagovornici su istakli potrebu očuvanja regionalne stabilnosti i izričitu opredeljenost Srbije i Crne Gore da time doprinesu napretku regiona Zapadnog Balkana. Razgovarali su i o potrebi bolje saobraćajne kroz zajedničke infrastrukturne projekte, što bi doprinelo njihovom ekonomskom napretku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari