Stav predsednika Srbije Tomislava Nikolića o otvaranju poglavlja u procesu evropskih integracija Srbije je zajednički sa onim koji iznose državni funkcioneri.

Ovo je rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Srbije, u odgovoru na pitanje zbog čega se Tomislav Nikolić uopšte nije izjasnio o tom, kako je ocenio vrh vlasti – jednom od najznačajnijih dana u Srbiji.

O otvaranju poglavlja izjasnili su se sve parlamentarne i neparlamentarne stranke u Srbiji, državni zvaničnici, predstavnici civilnog društva, gotovo svi akteri javno života – osim predsednika Srbije. Zbog toga je Danas na Andrićevom vencu zatražio odgovor na pitanje zašto je takav slučaj.

– Otvaranje poglavlja je nešto na čemu su sve državne institucije dugo i naporno radile. Stav koji u vezi sa tim iznose državni funkcioneri je zajednički stav i sve je već rečeno. Punopravno članstvo Srbije u EU je ono čemu težimo, to je predsednik isticao bezbroj puta do sada, i takvo opredeljenje predsednika je javnosti dobro poznato – rečeno je našem listu na Andrićevom vencu.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine ističe za Danas da su Nikoliću bliže evroazijske nego evropske integracije.
– Predsednik Nikolić time što nikad nije povukao izjavu da Srbija treba da bude „ruska gubernija i crna rupa na evropskom ćilimu“ jasno pokazuje da su mu evroazijske integracije bliže od EU. Nadam se samo da će odustati od ruske baze u Nišu i da sa pozicije predsednika neće opstruirati naš put u Evropu – napominje Bojan Kostreš za naš list.Prema rečima Sande Rašković Ivić, predsednice Demokratske stranke Srbije, bilo bi dobro da je predsednik Srbije nešto rekao o o otvaranju poglavlja.
– Međutim, on nije imao šta da kaže. Odnosno, nije imao ništa lepo da kaže. Sva poglavlja padaju pred slučajem rušenja u Savamali. Da je Nikolić nešto rekao povodom otvaranja poglavlja, morao bi da kaže i da je Srbiji potreban tutor da bi bila uređena država. Zbog čega, nakon četiri godine na vlasti, nisu reformisali pravosuđe – ističe sagovornica Danasa.

 

Rasim Ljajić: Ne vidim nužnost da se predsednik izjasni

– Zaista ne vidim nužnost da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjašnjava u vezi sa otvaranjem poglavlja. On je više puta istakao da se zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Ne mora predsednik da se oglašava svakim povodom – ocenjuje za Danas Rasim LJajić, potpredsednik Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari