Kada imate zakon, ne treba vam zaključak 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Kada imate zakon, ne treba vam zaključak i deluje besmisleno da se zaključkom vlade propisuje poštovanje zakona.

Tako za Danas komentarišu advokat Slobodan Beljanski i predstavnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić to što je Vlada u ponedeljak usvojila zaključak kojim se ukazuje da je zloupotreba javne funkcije i javnog izvora za političku kampanju kažnjiva.

Vlada Srbije je zaključkom ukazala svim članovima Vlade, državnim sekretarima, direktorima posebnih organizacija, direktorima službi vlade i svim drugim državnim službenicima na položaju, direktorima i drugim rukovodiocima u javnim preduzećima i javnim ustanovama, funkcionerima u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, na obavezu poštovanja člana 29 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u periodu od raspisivanja do okončanja izbora.

Advokat Beljanski ukazuje da je vladin zaključak suvišan.

– Donošenje zaključka mogu samo tumačiti tako da je postao manir da se zakon ne poštuje pa je onda moguće da se ispred zakona nađe i zaključak. Očigledno da je to demagoški potez i ništa više od toga. S pravnog aspekta potpuno nepotrebno, ali trebalo je pokazati političku snagu na potpuno nakaradan način. Kada imate zakon, ne treba vam zaključak. S druge strane moguće da je u pitanju čista demonstracija takozvane dobre volja da bi vlada pokazala kako vodi brigu o tome, a zapravo ne čini ništa. Bilo bi dovoljno da je zakon primenjen, a očigledno da nema ko da ga primenjuje niti o tome neko previše vodi računa – kaže Beljanski.

Zlatko Minić dodaje da suštinski deluje besmisleno donošenje zaključka kojim se propisuje poštovanje zakona.

– To je neverovatan apsurd. Pitanje je šta se to zabranjuje zaključkom. Zaključak je jedan neobavezujući dokument koji se čak ni ne objavljuje u Službenom glasniku, mada možda ovaj izađe u novom broju. Vlada je mogla nešto deklarativno da usvoji i kaže ići ćemo u ovom pravcu. Možda ovaj zaključak ide u tom pravcu, ali ne deluje tako. Plašim se da je ovo pokušaj da se predstavi da će ovako da se reši problemi. Ali neće, jer nije napravljan korak napred u rešavanju problema funkcionerske kampanje – ukazuje on.

Kako objašnjava, suštinski problem je slučajno ili namerno nerazumevanje šta je funkcionerska kampanja.

– Ovde nije reč o stranačkim aktivnostima na koje idu funkcioneri i čemu je posvećen veći deo ovog zaključka. U pitanju su navodne obaveze ministara, predsednika, odnosno javnog funkcionera koje su smišljene da bi se dobio veći medijski prostor. To se prepoznaje po tome što se ta famozna otvaranja škola, mostova, fabrika, bolnica, zebri, semafora mogu odviti i bez prisustva ministara – objašnjava on. Kako dodaje, to sve za posledicu ima ogromnu nesrazmeru u prisustvu predstavnika partija vladajuće koalicije, posebno SNS i Aleksandra Vučića, kako su stalno na izmišljenim događajima i dobijaju prostor u informativnim blokovima medija, a ne u stranačkim.

Prema njegovim rečima, pozitivna strana zaključka može biti ukazivanje ili priznavanje problema u javnim preduzećima u kojima su ljudi izvođeni na mitinge.

– Ali hajde da vidimo kako će to funkcionisati – kaže Minić.

Minić ističe da ako želimo da rešimo funkcionersku kampanju, treba rešiti odnos medija prema tim izmišljenim događajima tj. promotivnim aktivnostima.

– To se ne može propisati vladinim zaključkom. Moglo bi možda propisima koje izdaje REM mada je to stvar uređivačke politike i svesti medija šta je vest a šta nije. Može zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije ili nekim izbornim zakonikom gde bi se unelo to šta se može ili ne može u kampanji – navodi naš sagovornik.

Upozorenje Stefanovića

I dok stručna javnost polemiše oko smislenosti vladinog prvog zaključka, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je i šef radne grupe Vlade koja se bavi izborima, najavio je da će na sledećoj sednici Vlade biti usvojeno još zaključaka o unapređenju izbornih uslova.

On je za Blic pojasnio da je u zaključku jasno ukazano na prekršajnu odgovornost, a najavio je i izmene zakona kojim će biti tačno definisano šta predstavlja javni resurs. „Upozoravamo i da će Vlada nepridržavanje zaključcima tretirati kao povredu dužnosti iz radnog odnosa i da mogu da nastupe sankcije iz radnog prava i da može da se pokrene disciplinska odgovornost, jer to može da predstavlja nesavesno obavljanje dužnosti“, rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari