Kajl Skot: Amerika se ujedinjuje oko Trampa 1Foto: Stanislav Milojković

Svaka promena administracije u Sjedinjenim Državama je velika i važna i svaki novi predsednik donosi sopstveni stil liderstva, sopstvenu ličnost.

Ali mislim da se Amerika prvo i pre svega usredsređuje na svoje interese, na unapređenje svoje ekonomije, na povećanje zaposlenosti i na dalje razvijanje naših odnosa sa zemljama širom sveta, svakako i u ovom regionu gde će naša politika, prema mom mišljenju, i dalje biti usmerena na stabilnost, regionalno pomirenje i podršku evropskim integracijama – tako na pitanje Danasa misli li da izbor Donalda Trampa za novog predsednika Amerike donosi i Americi i svetu značajne promene odgovara ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

* Posle predizborne kampanje koja je prilično podelila Ameriku, novi predsednik Donald Tramp je imao nekoliko pomirljivih izjava i govora, a očigledno je odlučio i da popravi odnose sa nekim svojim oponentima i kritičarima. U isto vreme, imamo nove napetosti u vezi s ponovnim prebrojavanjem glasova. Ulazi li sada Amerika u stabilniju fazu?

– Zapravo, mislim da smo svedoci odigravanja solidne tradicije američke politike. Imali smo veoma borbenu kampanju. Svako je imao priliku da promoviše svoje stavove. Ali posle izbora glasovi su prebrojani. Amerika se okuplja oko novog predsednika. To smo videli, mislim, najsnažnije izraženo u izjavi predsednika Obame – kada je rekao da nismo pre svega demokrate, niti republikanci – već Amerikanci. I želimo ono što je najbolje za našu zemlju. Debata o ponovnom prebrojavanju glasova koja se sada odigrava je u skladu sa zakonom i biće je, ali Bela kuća je takođe rekla da ne vidi dokaze izborne prevare niti razlog da sumnja da ishod izbora odražava ono što je narod Sjedinjenih Država želeo.

* Ipak, smatra se da je predizborna kampanja bila, za SAD, neviđeno okrutna.

– Mislim da su izbori, po mišljenju mnogih Amerikanaca, bili suviše negativni, ali moram reći da je to zapravo trend tokom poslednje generacije. Mislim da bi većina američkog naroda više volela da vidi da se kandidati usredsređuju na svoje programe.

* Reklo bi se da je većina Srba bila na strani Trampa. Mislite li da bi on mogao da detronizuje Vladimira Putina kao najpopularnijeg stranog političara u Srbiji?

– Ja se zaista ne bavim ličnostima ili popularnošću, posvećen sam politikama i mislim da će naša politika i dalje biti podrška regionalnoj stabilnosti i napretku ka evropskoj integraciji. Što se tiče popularnosti, čekam da vidim koje će se majice prodavati na Kalemegdanu.

* Da li je nivo poverenja između vas i srpskih zvaničnika, uključujući premijera Vučića, sada niži pošto ste bili optuženi za mešanje u unutrašnje stvari Srbije?

– Ne, mislim da nije. Mislim da imam snažne radne odnose ne samo sa premijerom, već u stvari sa svim ministrima u ovoj vladi, uključujući i one koji su kritikovali neke moje komentare. Znate, svi mi imamo svoje uloge. Moja uloga ovde je da podržavam američke interese i da predstavljam američke vrednosti. Uloga srpskih političkih lidera je da podržavaju Srbiju i srpske interese, što oni i čine na način za koji misle da je najbolji. Međutim, mislim da imamo isti interes, a to je Srbija koja je stabilna, koja napreduje u reformama, koja beleži rast i napreduje ka članstvu u EU.

* Da li je bezbednosna situacija u Srbiji pogoršana posle pronalaženja oružja u blizini kuće premijera Vučića?

– Mislim da je stabilnost u ovom regionu uvek razlog za brigu, ali kada je reč o pronalaženju oružja, meni nisu poznati detalji. To je na premijeru i službama bezbednosti koje, siguran sam, o tome znaju mnogo više od mene.

* Kako vidite “krstaške ratove” nekih srpskih provladinih medija protiv brojnih meta, od nezavisnih institucija i opozicije do stranih diplomata uključujući i vas?

– Amerika podržava slobodu štampe, slobodu govora i smatramo da su aktivnosti civilnog društva kiseonik demokratije. Moram da kažem da sam rekao vrlo jasno da nisam naročito impresioniran kvalitetom novinarstva, posebno onog u srpskim tabloidima i mislim da srpski narod zaslužuje bolje. Iskreno, mislim da bi srpski narod trebalo da traži od svoje štampe da bude bolja.

* S jedne strane imamo slobodu štampe, s druge – medijske pretnje ljudima koji su nečiji protivnici ili, prosto, nekome smetaju.

– Osećam se veoma nelagodno kada vidim da novine crtaju metu na nečijoj glavi ili kada neke ljude preterano veličaju. Kao što sam rekao, srpski narod treba da zahteva od štampe da se ne bavi klevetanjem nečije ličnosti radi diskreditacije, već da čitaocima predstavlja činjenice kako bi oni sami mogli da prosuđuju o određenim stvarima.

* Kako shvatate to što ruski zvaničnici, uključujući predsednika Putina i šefa diplomatije Lavrova, u poslednje vreme često pominju NATO intervenciju protiv Srbije 1999? U isto vreme, saradnja između Srbije i NATO napreduje. Premijer Vučić nedavno je posetio sedište NATO u Briselu.

– Premijerova poseta NATO-u bila je dobra i pozitivna. Srbija ostvaruje koristi od saradnje sa NATO, u smislu modernizacije vojske, sposobnosti da odgovara na prirodne katastrofe, zapošljavanja, podrške srpskim vojnim zvaničnicima kroz obuku. Sve su to NATO programi u Srbiji. Ako mene pitate, njima se ne pridaje dovoljno pažnje u javnosti. Što se tiče Rusije, ona traži svoje interese i prednosti u ovom regionu i znam da je za njih intervencija 1999. osetljivo pitanje. Ali to je bilo pre 17 godina. Mislim da je vreme da pažnju usmerimo na budućnost, da idemo napred. Ali takođe mislim da sa Rusijom imamo jedan interesantan fenomen. Rusija je, koliko mi je poznato, jedina zemlja na svetu koja izgleda smatra da su slabost i nestabilnost u susedstvu u njenom interesu i u tom smislu se i ponaša. Oni su proširenje NATO-a definisali kao pretnju Rusiji, a reč je, zapravo, o reakciji zemalja u susedstvu Rusije koje u NATO-u traže sigurnost i bezbednost jer Rusiju doživljavaju kao agresivnu i nametljivu. Takođe smo videli da je Rusija nedavno i proširenje EU definisala kao pretnju. To smo jasno videli u Ukrajini. A u ovom regionu sada vidimo korake kojima se Rusija meša u politički proces, na strani onih koji se protive proširenju NATO-a, a sve više vidimo, kao u slučaju Crne Gore, da Rusija preduzima druga sredstva kako bi destabilizovala zemlju čiju politiku ne podržava.

* Delite li optimizam srpskih zvaničnika u vezi sa postignućima i očekivanjima u ekonomiji?

– Zapravo – da. Mislim da smo svedoci makroekonomske stabilizacije u Srbiji, kao i rasta koji je iznad norme u Evropi. Videli smo da je Srbija popravila svoju poziciju na “doing business” listi Svetske banke, a poslednje istraživanje USAID-a takođe je pokazalo optimizam u vezi s rastom. Ljudi u Srbiji misle da je režim inspekcija poboljšan, kao i režim građevinskih dozvola, i da se korupcija vremenom smanjuje. Sve su to pozitivni koraci, ali pred Srbijom je dug put i mislim da ona treba da nastavi sa reformama ka modernizaciji ekonomije, harmonizaciji propisa sa pravom EU i Sjedinjene Države će učiniti sve što mogu da je podrže.

Uloženo četiri milijarde dolara

– Američke kompanije su do sada investirale više od četiri milijarde dolara u Srbiji, a 16.000 građana Srbije radi za američke firme. Trgovinska razmena nije snažna koliko bih voleo da bude. Sjedinjene Države su najveće tržište na svetu, ali su Srbiji tek na 17. mestu kao trgovinski partner. Voleli bismo da vidimo veći srpski izvoz u SAD i obratno – ističe ambasador Skot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari