Kajl Skot: Vučić je dobar državnik 1Kajl Skot Foto: N1

Politika nove administracije SAD neće biti mnogo drugačija od politike prethodne administracije jer spoljna politika nije bazirana na ličnosti predsednika već isključivo na interesima zemlje, rekao je danas ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot na predavanju na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost, na temu Srbija i SAD – saradnja i perspektive.

Skot je istakao da je on već 35 godina u diplomatiji i da su se tokom tog vremena smenjivali predsednici, ali da spoljna politika nikada nije zavisila od ličnosti, tako da to neće biti slučaj ni sada: „Iako je Tramp ponekad kontroverzna figura, on ipak radi isključivo u interesu svoje zemlje“. Prema njegovim rečima, Balkan se smatra za region koji ima dosta problema i koji se sada suočava sa najvećim izazovima od ’90-ih godina, ali srećom uspeva da održava mir.

„Mi hoćemo balkanski region koji ide dalje u pomirenje i napredak ka Evropi ujedinjenoj u miru. Mi i dalje priznajemo Kosovo kao nezavisno, kao što to čini još oko 100 drugih zemalja, i smatramo da granice na Balkanu treba da ostanu kakve su sada“, rekao je Skot i dodao da je trenutno Bosna najnestabilnija zemlja u regionu i da je važno rešavanje problema u Makedoniji.

„Odnose SAD sa Srbijom opisuje jedna reč – partnerstvo. I to ne samo ekonomsko već i po pitanju građenja mira i stabilnosti u regionu. Naši ekonomski odnosi su trenutno dosta slabi zato što je Srbija mala zemlja sa malim brojem stanovnika, ali i pored toga u Srbiji ima već četiri milijarde dolara američkih investicija, a oko 17.000 ljudi radi za američka preduzeća. U Srbiji mi vidimo sidro stabilnosti u regionu i ključnu zemlju za rešavanje problema u regionu“, kaže Kajl Skot. Nabrajajući vidove saradnje SAD i Srbije, Skot je između ostalog istakao: „Sarađujemo i sa vašom vojskom, imamo u planu da razvijemo baze na jugu zemlje za obuke za mirovne operacije širom sveta, radimo na programima za borbu protiv oružja za masovno uništenje, radimo za humanitarnu i pomoć u migrantskoj krizi“.

„Od kraja Miloševićevog režima smo u Srbiju uložili skoro milijardu dolara ali nažalost mislim da, zahvaljujući nasleđu iz ’90-ih, ta pomoć nije dovoljno poznata i priznata. Znam da je teško zaboraviti bombardovanje iz 1999. ali moramo ići napred i gledati u budućnost, šta je najbolje i za vas i za nas. Mi Aleksandra Vučića vidimo kao dobrog državnika koji igra važnu ulogu u izgradnji mira u regionu, kao i na daljem putu Srbije ka EU“, rekao je Skot.

U izjavi za medije, nakon predavanja, odgovarajući na pitanje novinarke Informera o tvrdnjama da se Srbiji koči proces pristupanja EU jer se pojedinim zvaničnicima ne sviđa kako Vučić vodi Srbiju, Skot je najpre pitao novinarku da li je iz Informera, a zatim rekao: „Oprostite što ću ovo reći, ali to neće biti jedina laž koju je čitao u Informeru i verovatno neće biti ni poslednja. Informer je najobičniji ološ, kako kaže vaš premijer, što se tiče vesti“.

Vučićević traži izvinjenje

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićevi pozvao je danas američkog ambasadora Kajla Skata da se izvini ovom tabloidu i najavio da će ga, u suprotnom, tužiti nadležnim sudovima u Srbiji, ali i u SAD. Vučićević smatra da je Skat „bez ikakvog razloga i ničim izazvan prostački izvređao Informer“.

„On je tako uvredio i napao i sve naše čitaoce“, ocenio je Vučićević, koji misli da bi na ovo bi morala da reaguju sva strukovna udruženja i sve druge redakcije. Napad američkog ambasadora, prema stavu Vučićevića, nije samo napad na Informer, već na sve slobodne medije i novinare u Srbiji. On je naglasio da ipak nema iluziju da će se novinari i urednici u Srbiji većinski solidarisati sa Informerom.

Dačić: Neprihvatljiv odnos ambasadora prema novinarima’]

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je, povodom izjave američkog ambasadora Kajla Skata da je Informer ološ, ocenio da je to neprihvatljiv odnos prema novinarima i najavio reagovanje njegovog ministarstva.

„Niko nema prava da se tako odnosi prema medijima, a najmanje strane diplomate! To neće proći tek tako i Ministarstvo spoljnih poslova će svakako reagovati ovim povodom“, rekao je Dačić za Informer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari