Kakav treba da bude opozicioni kandidat koji može da pobedi Vučića? 1Foto: Aleksandra Popović

Iako su predsednički izbori gotovo iza ugla, na proleće sledeće godine, opozicija nema ideju a kamoli dogovor o tome kako će na njima nastupati i suprotstaviti se kandidatu vladajuće Srpske napredne stranke.

Ako je možda i rano da opozicioni akteri imenuju svoje favorite za predsedničku trku, ako ih imaju, možda bi trebalo da javnosti predstave bar obrise svog idealnog kandidata koji bi mogao da se nadmeće sa liderom SNS i sadašnjim predsednikom države Aleksandrom Vučićem, ako se Vučić odluči na to.

Boško Obradović, lider Dveri, juče je gostujući na televiziji N1 rekao da kandidat koji može da pobedi Vučića mora da bude deklarisani patriota, bez mrlje u svojoj prošlosti, a najbolje nestranačka ličnost. Slažu li se s ovim i šta bi ovom opisu oduzeli ili dodali, pitali smo predstavnike proevropske i bojkot opozicije.

Lider PSG Pavle Grbović smatra da su kriterijumi patriotizma i čiste biografije načelno nesporni, ali pitanje je kako tumačimo patriotizam.

– Ukoliko se pod time podrazumeva da neko voli svoju zemlju, da želi da podstakne i istakne najbolje sunarodnike, ali i da osudi one najgore koji su nas obrukali, onda sa tim uslovima nemam problem. Međutim ukoliko neko smatra da se patriotizam meri spremnošću na negiranje grešaka i zločina i na odbranu najgore decenije u našoj istoriji, kao i uskraćivanjem osnovnih prava nekima ljudima samo zato što su drugačiji ili zato što vole nekoga i žele da ih država u tome ne sputava, onda se sa takvim kriterijumima nećemo saglasiti. Uostalom, takve već imamo, a puke personalne zamene me ne zanimaju – kaže on za Danas.

Vrlo konkretan u opisu idealnog kandidata za predsednika je predsednik DS Zoran Lutovac. On ističe da bi ta osoba trebalo da bude sušta suprotnost sadašnjem predsedniku.

– Da poseduje nesporne lične osobine – čestitost, poštenje, tolerantnost, da je obrazovan, da razume, poznaje i uvažava svoj narod i svoje građane. Da bude potpuno posvećen javnom interesu, da predstavlja i zastupa sve građane, a ne partiju iz koje dolazi, da poštuje Ustav i zakone, da svojim ponašanjem bude uzor i faktor političke stabilnosti, a ne onaj koji deli građane ideološki, etnički i politički. Najzad, da ima što širu političku podršku koja će mu obezbediti i široku društvenu podršku – navodi Lutovac za naš list.

Kritike na Obradovićev račun iznosi generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov rečima da Vučića sigurno neće pobediti Obradović, „večiti predsednik Dveri, koji je sve samo ne novo lice srpske politike“.

– Do sada su se eksperimenti sa novim licima i nestranačkom kandidatima i pokretima pokazali krajnje neuspešnim, ne uspevajući od 2012. nažalost ni da se približe pobedničkim rezultatima Tadića i DS kada smo pobeđivali stranke sadašnjeg režima. Ko će biti idealan kandidat, zavisiće od niza okolnosti, i svakako ćemo se rukovoditi isključivo procenama koji kandidat ima najveće šanse za pobedu – ukazuje Samofalov za Danas. On pak ne odgovara na pitanje na koji način će se procenjivati kandidati i koje kvalitet treba da imaju te osobe.

Da stvar oko izbora kandidata ne treba da bude stvar nagađanja i odluke političara već građana smatra Nebojša Zelenović, lider ZZS. On za Danas kaže da je mnogo važnije šta kažu građani i da su predizbori odličan model da se građanima vrati uverenje da njihov glas zaista nešto vredi i da svojom glasom mogu da odluče.

– Za početak ko će da predvodi listu ili liste na izborima u Beogradu, a kasnije i predsedničku trku. Umesto da nagađamo, pozivam sve političke aktere, stranke, grupe građana, inicijative i pokrete, da omogućimo građanima da izaberu lidere, bilo za listu, bilo za ulicu, ukoliko izbori ne budu bili mogući – zaključuje Zelenović. U SSP nisu želeli da govore na ovu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari