Kako će izgledati politički put Nikolića? 1Foto: EPA / FEHIM DEMIR

 Tomislav Nikolić je nezvaničnom najavom da će se samostalno kandidovati za predsedničke izbore pokazao da očekuje „izdašnu kompenzaciju“ od aktuelnog premijera Aleksandra Vučića, ocenjuju za Danas stručnjaci za politička pitanja.

Dok pojedini naši sagovornici smatraju da je takva reakcija Nikolića bila pre svega „emotivna“, drugi zagovaraju tezu da je on „dobro promislio o svemu“, a niko ne isključuje mogućnost da će ovaj bivši lider SNS nastaviti samostalni politički put, odnosno da će se u potpunosti razići sa naprednjacima i pridružiti nekom drugom „taboru“.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković kaže za Danas da se Nikolić našao u veoma teškoj situaciji, jer je „podigao ulog najavom predsedničke kandidature“.

– Bez sumnje, Nikolić očekuje neku vrstu nadoknade. Pod uslovom da su tačne medijske tvrdnje da je on tražio od Vučića da se vrati na čelo Srpske napredne stranke i da postane premijer, može se zaključiti da je  reagovao dosta emotivno i da je bio nerealan u ambicijama. Istovremeno, ne treba isključiti ni mogućnost da Nikolić kaže da odustaje od kandidature, ali neće mu biti lako ni da se povuče. Moguć je i njegov politički razlaz sa naprednjacima, ali ne verujem da će osnovati sopstvenu stranku jer bi zahtevalo mnogo rada, energije i posvećenosti, već realnije izgleda scenario da se on u budućnosti priključi nekom političkom  bloku, recimo onom koji predvodi Vuk Jeremić. Nikolić i Jeremić su ideološki bliski, smatra Anđelković.

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose i lider Aktivne Srbije, ukazuje za Danas da Nikolićeva eventualna kandidatura „čini priču u vezi sa predsedničkim izborima mnogo neizvesnijom nego što se na početku činilo“.

– Moguće je da bi Nikolića ukoliko bi mu pošlo za rukom da uđe u drugi krug predsedničkih izbora podržao i deo opozicije, a neko kratkoročno rešenje bila bi njegova nagodba sa Vučićem. U svakom slučaju, Tomislav Nikolić je pokazao da želi da utiče na izvršnu vlast, odnosno da eliminiše Vučića iz izvršne vlasti, čime se stvaraju uslovi za redizajniranje parlamentarizma. Nikolićeva odluka da se kandiduje nije bila ishitrena već mislim da je rezultat promišljanja i pitanje je šta će opozicija učiniti ako se on zaista i kandiduje i kakvu će međunarodnu podršku on dobiti.  Ukoliko ne dođe do nagodbe sa Vučićem, moguće i da Nikolić stvori sopstvenu političku strukturu, konstatuje Janjić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kaže za Danas da „iako verujem da u svemu ovome ima dosta istine i da je ovaj sukob samo eskalacija ranijih razmimoilaženja, ne mogu da se otmem utisku da prisustvujemo i jednom velikom medijskom cirkusu koji je poslužio da se skrene pažnja sa drugih važnih tema“.

–  Naravno da tu nema nikakvih principijelnih razmimoilaženja već se igra igra za moć i plen, a utisak o mimikriji je možda posledica toga što ova vlast vlada proizvodeći slične „afere“ bez kraja i rezultata. Na kraju, ovo je poslužilo kao još  jedna utakmica za njihove navijače željne krvi i pobede. Vučićevci su u pokaznoj vežbi protiv Tome još jednom pokazali ko je u ovoj zemlji apsolutni gazda i ko drži sve poluge u svojim rukama. Iako ta pokazna vežba i ta plebiscitarna podrška, i telegrami podrške, govore i o svojevrsnim unutrašnjim slabostima naprednjaka, činjenica je da je ona izbila iz ruke argument onima koji duvaju u leđa Vučiću jer navodno „moćni Toma“ hoće Srbiju da skrene sa evropskog puta, a zapravo Vučića  podržavaju samo stoga što su korumpirani i/ili ucenjeni, tvrdi naš sagovornik.

Sejdinović smatra da se Nikolić na kraju neće kandidovati, već samo tvrdi pazar, budući da je nezadovoljan trenutnom ponudom. „U sklapanju tog trgovinskog aranžmana verovatno su prisutni i neki strani faktori. Možda neko samo preko Tome šalje neku poruku. Teško je razaznati šta se sve nalazi, kakvi sve leševi leže u toj dubokoj radikalsko-naprednjačkoj kaljuzi. Možda se svega ovoga za samo mesec dana nećemo ni sećati, što ne isključuje mogućnost da Toma u nekom obliku nastavi svoj politički angažman“, zaključuje on.

Juratović: Pometnja i iznenađenje

Predsjednička kandidatura Vučića a potom i Nikolića, dva čelna osnivača SNS-a, unijela su pomutnju u tu stranku i iznenadila sve u Srbiji ali i regiji, komentariše za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu. Povodom mogućeg izbora šefa srpske diplomatije Ivice Dačića za premijera, Juratović kaže da to „zasigurno neće doprinjeti puno ulasku Srbije u EU, ukoliko on nastavi s teškim riječima na račun EU“. „To EU neće i ne želi tolerirati i u svakom slučaju će Srbiji otežati pristup. Nacionalističkoj retorici koju proizvodi Dačić nema mjesta u EU i sigurno je da će je morati mijenjati ukoliko ne želi da bude kamen oko vrata Srbiji na njenom putu u EU, smatra sagovornik Danasa. Podsetimo, uz ministra finansija Dušana Vujovića, Ivica Dačić smatra se jednim od favorita u „trci“ za Vučićevog „naslednika“ na kormilu vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari