BEOGRAD: Prema konačnoj proceni CeSID, na teritoriji grada Beograda za predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića glasalo je 48,9 odsto, a za kandidata DS Borisa Tadića 47,4 odsto birača koji su 20. maja izašli na izbore. U prestonici je bio najmanji odziv na glasačkim mestima – glasalo je svega 41 odsto birača.

NIŠ: Tomislav Nikolić je u Nišu ostvario ubedljivu prednost u odnosu na Borisa Tadića koja se, u zavisnosti od izvora, kreće između deset i 15 procenata. Prema podacima SNS, za njihovog lidera glasalo je više od 58 odsto, a za Tadića manje od 42 odsto Nišlija, dok u DS kažu da je odnos 55 prema 43. Nikolić je i u prvom krugu 6. maja u Nišu bio ispred Tadića za osam odsto.

VRANJE: Od sedam opština Pčinjskog okruga, Nikolić je pobedio u pet, a Tadić u Surdulici i Trgovištu. Na teritoriji grada Vranja glasalo je 50,56 odsto od ukupnog broja birača. Kandidat naprednjaka osvojio je 57 odsto, a kandidat demokrata 40 odsto. Albanci u opštinama Bujanovac i Preševu bojkotovali su drugi krug predsedničkih izbora.

SUBOTICA: Prema podacima DS, Tadić je u Subotici osvojio blizu 69 odsto glasova, a Nikolić 27,5 odsto. Na izbore je izašlo 44,5 odsto građana. Lider SVM Ištvan Pastor je na konferenciji za štampu rekao da ta stranka i dalje ostaje uz DS i Tadića i da važe svi postignuti dogovori o saradnji. Razgovori o formiranju lokalne vlasti počinju odmah, a po preliminarnim dogovorima, DS kao stranka s najviše odbornika će dati gradonačelnika, a SVM predsednika Skupštine grada.

KRAGUJEVAC: Prema konačnim podacima GIK, Tomislav Nikolić je u Kragujevcu osvojio poverenje 53,61 odsto birača, a Boris Tadić 43,21 posto Kragujevčana koji su izašli na izbore. Na 166 biračkih mesta glasalo je 74.232 birača, ili 46,69 posto upisanih u biračke spiskove.

UŽICE: U deset opština Zlatiborskog okruga odziv je bio 49,48 odsto. Nikolić je osvojio 52,33, a Tadić 49,64 posto glasova. Predsednik naprednjaka je pobedio u Užicu, Arilju, Požegi, Bajinoj Bašti, Kosjeriću, Čajetini, Priboju, Novoj Varoši, dok je predsednik DS najveću podršku građana dobio u Sjenici (čak 81,09 odsto) i u Prijepolju.

ČAČAK: Tomislav Nikolić je ubedljivo pobedio u Čačku, Lučanima i Ivanjici, rečeno je u RIK-u. Lider SNS je u Čačku dobio 57,1, a lider DS 39,2 odsto glasova.

JAGODINA: Od šest gradova Pomoravskog okruga, Tomislav Nikolić je pobedio u Paraćinu, Ćupriji i Rekovcu, dok je Tadić bio bolji u Jagodini, Despotovcu i Svilajncu, podaci su izbornih komisija u tim gradovima.

NOVI PAZAR: Više od 80 odsto građana Novog Pazara svoj glas je dalo Borisu Tadiću. Na birališta je izašlo 58,07 odsto građana. Za kandidata DS glasalo 85,09, a za kandidata SNS 13,82 odsto birača. Tadić je bio bolji od Nikolića u celom Sandžaku, osvojivši u proseku 75 odsto glasova. Ipak, šef SNS je pobedio u Priboju i Novoj Varoši.

BOR: U sve četiri opštine Borskog okruga, Tadić je osvojio veći broj glasova od Nikolića, isto kao i u prvom izbornom krugu. Odnos glasova u Majdanpeku je 51,8:45,58; u Boru 57,86:39,15; u Negotinu 58,68:38,97 odsto; u Kladovu 54,3:43,2 odsto građana izašlih na izbore.

ZAJEČAR: Većina birača u Zaječaru, njih 52,2 odsto, glasala je za Tomislava Nikolića, a manjina od 46 procenata za Borisa Tadića. Izlaznost je bila 43 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari