Kako se ministar odbrane ponaša pod "paljbom" afera? 1Foto: Ministarstvo odbrane

U jeku tabloidne afere „Prevrat“ i tabloidne hajke protiv neimenovane grupe u SNS koja navodno želi da „svrgne Vučića“ sa vlasti, ministar odbrane i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, čiji su bliski saradnici na meti tabloida, nije se oglasio ni po jednom od navoda koji bi mogli da ga se tiču.

Umesto toga, Ministarstvo odbrane juče izdaje novo saopštenje o još jednom protokolarnom sastanku ministra Stefanovića – sa novoimenovanim ambasadorom Kanade u Beogradu Džajlsom Normanom.

Od 4. februara kada je hapšenjem kriminalne grupe Veljka Belivuka pod tabloidnom „paljbom“ koja ga dovodi u vezu sa nezakonitim „prisluškivanjem“ predsednika Vučića, Stefanović se isključivo bavi redovnim aktivnostima sa pozicije ministra odbrane i potpredsednika Vlade.

U te aktivnosti, što je zanimljivo, u kontekstu ranije afere Krušik, Stefanović se bavi međunarodnom vojnom saradnjom.

Izostali su, barem do juče, Stefanovićevi medijski istupi, u kojima bi on, kao i drugi čelnici SNS izražavao zabrinutost za predsednika, što je ranije redovno činio.

Stefanović i Vučić trebalo bi da sednu za isti sto, prvi put zvanično od kada traje spekulacije o pokušaju prevrata u SNS, na sutrašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost (opširnije na stranama Društva).

Dan pre sastanka sa novim kanadskim ambasadorom, Stefanović se sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, sa kojim je „razgovarao o nastavku i daljem unapređenju saradnje dvaju ministarstava“, kako je saopšteno iz MO.

Tako je i u danu kada se na svim naslovnim stranama tabloida pisalo o tome da odmetnuti deo SNS želi da ruši Vučića, iz MO saopšteno da je „potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao redovnim godišnjim konsultacijama izaslanika odbrane Republike Srbije na kojima je informisan o najznačajnijim procesima i pojavama u državama prijema od uticaja na bezbednost i interese Srbije“.

U danima koji su tome prethodili, Stefanović je upućivao čestitke povodom Dana VMA, obilazio kovid bolnice i razgovarao sa pripadnicima Vojske. I na zvaničnim nalozima Stefanovića na društvenim mrežama sve objave u prethodnih nekoliko dana koliko traje hajka tiču se ovih protokolarnih događaja.

Ni u jednoj od ovih prilika Stefanović se nije obraćao većem broju medija, čime je izbegao i mogućnost da mu neko od novinara postavi pitanje o aktuelnim dešavanjima, niti je kao član Predsedništva SNS sazivao konferencije kao što je inače činio kada tabloidi pišu o napadima na predsednika države.

Zanimljivo je i to što je u vreme održavanja poslednje sednice Predsedništva SNS 23. februara, Stefanović bio na sajmu naoružanja u Abu Dabiju Idex 2021, gde su dan ranije postavljena saopštenja na sajtu MOD o njegovim susretima.

On se tamo sastao sa ministrom za vojnu industriju Belorusije Dmitrijem Pantusom i sa njim razgovarao o vojnotehničkoj saradnji i o realizaciji remonta i modernizaciji naša četiri aviona MiG -29.

Dodaje se i da je srpskih ministar pozvao Pantusa da poseti Sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021, dok je beloruski ministar uputio zvaničan poziv Stefanoviću da poseti Belorusiju.

Stefanović se takođe sastao i sa ministrom odbrambene industrije Azerbejdžana general-pukovnikom Madatom Kulijevim, koga je takođe pozvao da poseti sajam Partner 21.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari