Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik vladajuće stranke poslednjih dana je u kampanji, iako ona zvanično nije predizborna. U sklopu turneje nazvane „Budućnost Srbije“, taman koliko je Aleksandar Vučić hvalio sopstvenu viziju boljeg sutra, toliko je vremena posvetio kritikovanju građanskih protesta. Tačnije, samo jednog rekvizita koji se na demonstracijama pojavio, sa kojim funkcioneri vlasti sinhronizovano poistovećuju sve poruke sa protesta.

„Oni čija politika jesu vešala nikad neće biti budućnost Srbije“, rekao je predsednik SNS Aleksandar Vučić.

„Srbija budućnosti će pobediti Srbiju vešala“, poručuje član predsedništva SNS Nebojša Stefanović.

Zbog simbola vešala na protestu, već troje ljudi završilo je sa krivičnim prijavama za rasnu i drugu diskriminaciju. Jedan od njih je i Kragujevčanin Slobodan Stefanović, koji kaže da je na maketi koju je nosio, omču oko vrata simbolično stavio samom sebi, opljačkanom penzioneru.

„Pošto su uglavnom polupismeni, ovi iz vladajuće stranke, da bi znali o kome se radi“, kaže penzioner Slobodan Stefanović.

Pritvor i krivičnu prijavu zasad nije dobio samo poslanik Dveri Srđan Nogo, koji je u inat ministru policije vešala nosio na protestu u subotu. Time je zadao glavobolju sopstvenim stranačkim kolegama, iako je iz predsedništva Dveri otišao nakon pretnji koje je uputio premijerki Ani Brnabić. Zbog ovog poteza, trpeće dodatne sankcije.

„Srpski pokret Dveri se apsolutno ograđuje od ponašanja narodnog poslanika Srđana Noga. Vešala nisu politika Srpskog pokreta Dveri i to sam u više navrata rekao i ponoviću. Srđan Nogo je, kao što znate, i do sada je snosio posledice i odgovornost za ono što radi, tako će biti i ubuduće“, kaže predsednik Dveri Boško Obradović.

Vešala u rukama Srđana Noga jedva su dočekali da prokomentarišu poslanici vladajuće koalicije.

„Valjda se ponosi tom fašističkom tradicijom iz Drugog svetskog rata kada su ljotićevci zajedno sa Nemcima vešali i streljali srpske rodoljube“, kaže šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Jednu lošu i nespretnu političku poruku, predstavnici vlasti besomučno koriste kako bi banalizovali sve one jasno artikulisane poruke koje građani pokušavaju da upute predstavnicima vlasti, poručuju u Demokratskoj stranci.

„Mnogo važnije je šta obični građani koji dolaze na proteste, sav onaj svet koji niti je politički obojen niti politički opredeljen trpi zbog toga što vlast ima tu jednu histeričnu potrebu da se obračuna sa svakim ko drugačije misli“, smatra Aleksandra Jerkov, DS.

Predstavnici vlasti zasad nisu odgovorili ni na jedan od zahteva građana, koji već dva meseca protestuju širom Srbije. Na pitanje kada će, šef skupštinskih naprednjaka odgovara da nije čuo nijedan zahtev građana, već samo tri glumca i jednog nazovi pisca.

„Svaki zahtev, ako se tiče nekih lokalnih problema, i lokalnih pitanja – ako negde ima problema sa vodovodom i kanalizacijom, sa lošim putem… O tome je govorio Aleksandar Vučić kada je poslednjih dana obilazio pojedine okruge u Srbiji, mi smo svesni tih problema i mi ćemo te probleme da rešavamo“, navodi Martinović.

Zahtevi pobunjenih građana, međutim, jasno su istaknuti i daleko su od komunalnih. Na dugom spisku onoga što traže od vlasti su obezbeđivanje fer uslova za održavanje izbora, rasvetljavanje ubistva Olivera Ivanovića, kao i smena ministara policije i prosvete.

Povezani tekstovi