Kamala Haris ulazi u predsedničku trku u SAD 1Foto: Beta/AP Photo/Jacquelyn Mart

Demokratska senatorka Kongresa SAD Kamala Haris najavila je da ulazi u trku za predsednika.

Haris (54) rekla je za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) da će se pridružiti povećoj listi kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske partije.

„Kandidujem se za predsednika SAD. Veoma sam uzbuđena zbog toga“, rekla je Haris.

U slučaju da pobedi, Haris bi bila drugi afroamerički predsednik i prva žena na čelu Bele kuće.

Haris je ćerka imigranata i odrasla je u Kaliforniji. Ona se predstavlja kao borkinja za pravdu, pristojnost i ravnopravnost.

Bivša kalifornijska pravobraniteljka, koja je u prvom mandatu u Senatu, postala je poznata po strogom ispitivanju kandidata predsednika Donalda Trampa za funkcije u vladi, navodi Asošiejted pres.

Haris je najavila kampanju dok SAD obeležavaju 90 godina od rođenja ubijenog borca za građanska prava Martina Lutera Kinga Juniora.

Demorkatske senatorke Elizabet Voren i Kirsten Džilibrend su preduzele prve korake za kandidaturu, a očekuje se i da senatori Kori Buker, Šerod Braun i Ejmi Klobačar takođe uđu u trku za demokratsku nominaciju.

Senatori Berni Sanders, koji je izgubio u trci za nominaciju 2016, takođe razmatra kampanju. Još nekoliko demokrata je objavilo nameru da se kandiduju, među njima poslanik iz Merilenda Džon Dileni i bivši član Obamine administracije Džulijan Kastro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari