Kamen temeljac za Muzej genocida u Prištini 2020. godine 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji posetio je lokaciju u Prištini, bivšu ciglanu, na kojoj se planira izgradnja muzeja genocida. Kako je rekao, Skupština Kosova će o tome doneti konačnu odluku u četvrtak na plenarnoj sednici, a postavljanje kamen temeljca planirano je za sledeću godinu (2020.).

Veselji je naglasio da će se muzej izgraditi u znak sećanja na žrtve počinjenih zločina, da će služiti kao centar za dokumentaciju ratnih činjenica, ali i kao međunarodni centar za istraživanja. Muzej će, dodao je on, takođe imati obrazovani karakter za buduće generacije, a u cilju kolektivnog nacionalnog sećanja, ali i proaktivnu ulogu u pripremi optužnica sa ratne zločince, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Model će biti muzej holokausta u Jerusalimu, Jad Vašem ili Centar Simon Vizental“, kazao je Veselji, dodajući da je lokacija pristupačna svima pre svega zato što je u centru Prištine.

Veselji je dodao da će se Skupština u četvrtak formirati i državnu delegacija koja će raditi da „dokumentaciji istine i inicirati formiranje međunarodnog tribunala za ratne zločine“.

Inače, u aprilu je na granici Kosova sa Makedonijom, u selo Blace, položen kamen temeljac i za „Muzej srpskog genocida – Blace ’99“. Naime, jedan od vozova koji je prevozio proterane albanske civile sa Kosova prema Blacu poslužiće za muzej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari