Kancelarija NATO u Beogradu obeležila 10.godišnjicu 1Foto: GettyImages

Vojna kancelarija NATO za vezu proslavila je 10.godišnjicu osnivanja prijemom koji je u utorak uveče održan u Ambasadi Slovačke Republike, kao kontaktne ambasade Alijanse u Srbiji.

Prijemu su prisustovali zvaničnik Komande združenih snaga NATO u Napulju, brigadni general Rajnhard Klos, ministar odbrane Zoran Đorđević, pripadnici Vojske Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, medija i nevladinog sektora.

Šef NATO vojne kancelarije, brigadni general Ćezare Marineli podsetio je da su „NATO i Srbija prešli dug put za proteklih 10 godina i danas razgovaramo više, vežbamo češće i učimo jedni od drugih“.

Prema njegovim rečima, „NATO kancelarija ostaje posvećena daljem unapređenju našeg partnerstva i podršci željenom nivou saradnje Srbije s Alijansom, poštujući vašu želju da ostanete vojno neutralni“.

Kako je saopšteno, pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Branislav Filipović istakao je da intenzitet političkog dijaloga i sveobuhvatnja saradnja svedoče o visokom nivou odnosa Srbije i NATO.

„Promovisaćemo i dalje našu saradnju s NATO u okviru proglašene politike vojne neutralnosti koja ne vodi u izolaciju ili samodovoljnost, već osnažuje naše opredeljenje da budemo solidaran, odgovoran i predvidiv partner, kako u regionu, tako i u Evropi“, dodao je Filipović.

Od osnivanja NATO kancelarije za vezu krajem 2006.godine, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvovali su u više od 1.400 aktivnosti s NATO, uključujući obuke, vojne vežbe i posete.

Tokom protekle dve godine Alijansa i Srbija zajedno rade na sprovođenju prvog Individualnog akcionog plana partnerstva u prioritetnim oblastima poput političkog dijaloga, vojne i naučne saradnje, kao i javne diplomatije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari