Kancelarija: Pozivom Srbima da bojkotuju izbore, Đorđević radi u korist Prištine 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je danas lidera pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića da pozivom Srbima da bojkotuju kosovske izbore, „direktno radi u korist Prištine i albanskih političara“.

Petković je ocenio da „samo neko ko želi propast srpske ideje i razjedinjenu i slabu Srbiju, može da pozove na bojkot glasanja i Srpske liste“.

„Od izuzetne je važnosti da Srbi u nedelju, 14. februara u što veće broju izađu na pokrajinske izbore na Kosovu i Metohiji i jedinstveno i složno nastupe kao najveća odbrana i garant ostanku i opstanku na svojim vekovnim ognjištima“, naveo je Petković a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dodao je da „samo Srpska lista ima snagu, kapacitet i spremnost da se bori za nasušne potrebe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bude njihova brana pred institucijama u Prištini i nasrtajima onih koji bi da vide Srbiju na kolenima“, naveo je Petković.

Prethodno je lider Oslobođenja Mlađan Đorđević pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da bojkotuju „nelegalne izbore za skupštinu Kosova“ 14. februara.

Ocenio je da je poziv koji su im uputili predstavnici zvaničnog Beograda da glasaju na tim izborima „sraman čin izdaje“.

EU i države članice: Neophodno da sutrašnji izbori na Kosovu budu transparentni

Šef Kancelarije Evropske unije i čelnici misija država članica EU na Kosovu su sa „velikom pažnjom“ pratili pripreme za sutrašnje prevremene parlamentarne izbore i naveli da oni moraju da budu „transparentni, pouzdani i inkluzivni“.

U izjavi kancelarije EU na Kosovu, pozvane su „sve relevantne kosovske institucije da postupaju u skladu sa međunarodnim standardima, bez političkog pritiska i da poštuju odluke Centralne izborne komisije i sudstva. Podstičemo građane Kosova da iskoriste svoje pravo glasa uz poštovanje svih mera protiv pandemije kovid-19“.

Dodaje se da je EU na Kosovo poslala Stručnu misiju za izbore (SMI) koja podrazumeva ceo proces pripreme izbora, glasanja i brojanja glasova, uključujući i fazu namenjenu eventualnim žalbama.
„Osim toga, mi, diplomate iz Kancelarije EU i predstavništava zemalja članica EU, zajedno sa drugim međunarodnim kolegama, tesno ćemo pratiti izborni proces na dan izbora posećivanjem biračkih mesta. Takođe pozdravljamo i podržavamo napore organizacija civilnog društva na Kosovu u pogledu posmatranja izborne kampanje i procesa na dan izbora“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da se raduju razgovorima sa kosovskim organima o primeni preporuka iz izveštaja misija Evropske unije za posmatranje izbora nakon izbora i pozivaju sve strane da ubrzaju rad posle izbora da bi se te preporuke primenile.

„Verujemo da će nova Skupština brzo izabrati predsednika i da će se formirati nova vlada, blagovremeno, da bi se promovisale dalje reforme i razvoj, povela borba protiv korupcije, ojačala vladavina prava i uznapredovala evropska budućnost Kosova, uključujući nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU“, dodaje se u izjavi.

Sutra se na Kosovu održavaju prevremeni parlamentarni izbori, na kojima će biti izabran osmi saziv Skupštine Kosova.

Danas je na Kosovu dan izborne tišine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari