Kancelarija za KiM: Optužbe protiv Save Janjića skretanje pažnje sa ugroženosti Visokih Dečana 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je da optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića nemaju nikakvo utemeljenje i da su smišljene kako se „zamaskirala prava istina o ugroženosti (tog) svetog mesta“.

Prištinski portal Reporteri je danas preneo saopštenje Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, tamošnje nevladine organizacije koja je tražila da se protiv Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

U saopštenju prištinske organizacije civilnog društva, koje su preneli domaći mediji, dodatno se navodi da treba sprovesti istragu „o manastiru Dečani i mogućoj umešanosti Save Janjića u kršenje ratnih zakona i humanitarnog prava“.

Kancelarija za KiM je ocenila da se takvim optužbama dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, da se taj manastir proglašava legitimnom metom, „jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga“.

„Od trenutka kada je organizacija ‘Evropa nostra’ svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepljeno stanje. Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine“, navodi se u saopštenju vladine kacelarije.

Ta državna institucija je takodje ocenila, kako je okarakterisano, pokušaje Kosova da se samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije „apsurdnim“, navodeći da se tamo svakodnevno beleže incidenti o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne medjunarodne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari