Kancelarija za KiM: Sramna presuda Nenadu Arsiću zbog navodnog ratnog zločina 1Petar Petković, arhiva Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je sramna presuda Nenadu Arsiću, koga je Osnovni sud u Prištini proglasio krivim i osudio na šest godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i da je to još jedna u nizu skandaloznih odluka sudskih instanci u Prištini.

U saopštenju se navodi da će branilac koga je angažovala Кancelarija uložiti žalbu na ovu „sramnu presudu“ i da se očekuje da ona bude poništena.

„Pokazalo se tačnim ono na šta je Кancelarija za Кosovo i Metohiju upozoravala od samog početka ovog slučaja, a to je da ne postoje pretpostavke da se ovaj ili bilo koji drugi slučaj protiv lica srpske nacionalnosti procesuira u skladu sa osnovnim demokratskim standardima i međunarodnim pravnim tekovinama, niti da ima uslova za fer i pravično sudjenje“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Nenad Arsić je danas osudjen na kaznu zatvora „iako za navodni zločin koji mu se stavlja na teret nema nijednog validnog dokaza, već je po sredi nastavak uobičajene prakse Prištine da se na osnovu izjava lažnih svedoka donose osudjujuće presude protiv Srba“.

„Ovakve sudske odluke imaju za cilj dodatno zastrašivanje Srba koji su ostali da žive na prostoru Кosova i Metohije, ali su i jasna poruka raseljenima da nisu dobrodošli“, navodi Kancelarija za Kosovo.

Sudsko veće posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini osudilo je Nenada Arsića iz Čaglavice na šest godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako je javila RTS, Arsić je, prema presudi, tokom sukoba na Kosovu „nečovečno postupao prema Jakupu i Skenderu Šalji u prištinskom naselju Emšir“, tako što ih je, „tukao, maltertirao i silom terao da piju rakiju i pevaju pesmu ‘Oj Srbijo mila mati uvek ću te svojom zvati'“.

Sudsko veće posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini osudilo je Nenada Arsića iz Čaglavice na šest godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari