Kancelarija: ZSO mora biti formirana sa nadležnostima iz briselskih dogovora 1Miroslav Lajčak Foto: Beta/Milan Obradović

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana „odmah“ i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

On je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom naveo da je po pitanju formiranja ZSO „na testu ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog“.

„ZSO ima samo jedan cilj, da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini“, naveo je Petković a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je sinoć da je zaključak dvodnevnih razgovora koje je imao u Prištini da sve što je dogovoreno mora da bude ispunjeno, uključujuči osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Što se tiče ZSO, tu je sve potpisano i treba da se primeni. Sledeći korak je da se pregovara o statusu ZSO i ti pregovori će biti vođeni u Briselu“, kazao je Lajčak nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari