Povratak raseljenih Srba, ali i pripadnika ostalih zajednica na Kosovu, i dalje je nezadovoljavajući, ocenila je u subotu u Prištini izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.
Prema podacima UNHCR, od 2000. do kraja 2006. na Kosovo se vratilo oko 16 hiljada raseljenih, od čega su skoro polovina Srbi, rekla je Kandićeva na predstavljanju godišnjeg izveštaja FHP o položaju nacionalnih zajednica na Kosovu.

Povratak raseljenih Srba, ali i pripadnika ostalih zajednica na Kosovu, i dalje je nezadovoljavajući, ocenila je u subotu u Prištini izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.
Prema podacima UNHCR, od 2000. do kraja 2006. na Kosovo se vratilo oko 16 hiljada raseljenih, od čega su skoro polovina Srbi, rekla je Kandićeva na predstavljanju godišnjeg izveštaja FHP o položaju nacionalnih zajednica na Kosovu. Glavne prepreke za povratak raseljenih su nedovoljna bezbednost i sloboda kretanja, nezakonito prisvajanje imovine, neobnavljanje stambenih objekata, loša ekonomska situacija, visok stepen nezaposlenosti i besperspektivnost, navodi se u izveštaju.
Kandićeva je pozdravila pominjanje pomirenja Albanaca i Srba u planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, ali je kritikovala to što se u njemu ne spominje integracija zajednica. „U Srbiji se uglavnom govori o teritoriji. Ne vidim da su vlasti u Srbiji usmerene ka tome kako je Srbima, Romima i, uopšte, kako je kosovskom društvu“, rekla je direktorka FHP. Ona je ocenila da je Skupština Srbije usvojila rezoluciju za pregovore o statusu Kosova jer je Ahtisarijev plan usmeren ka otimanju teritorije.
– U Skupštini Srbije niko nije pomenuo šta je sa Srbima, da li se Srbi u Lipljanu osećaju slobodno da sednu u automobil i otputuju gde žele. Da li je za njih Gračanica glavni grad jer su zaboravili da je Priština glavni grad Kosova. Nema nijednog političkog gesta iz Srbije koji će reći da Srbima s Kosova može da bude dobro samo ako postoje dobri odnosi između Srbije i Kosova, rekla je Nataša Kandić.
Ministar za povratak i zajednice Kosova Branislav Grbić naveo je da prošle godine broj povratnika nije bio zadovoljavajući, ali je ocenio da će se ove godine situacija popraviti jer je iz budžeta za povratak predviđeno više od pet miliona evra. Prema njegovim rečima dosadašnji period bio je bez ekonomske održivosti, što „treba ispraviti u narednom periodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari