Američki ambasador za ratne zločine Klint Vilijamson izjavio je da postoje snažni dokazi da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, a da je tamo najverovatnije i Radovan Karadžić.
„Prema većini indicija iz proteklih godina Karadžić je najverovatnije u Srbiji, kao i Mladić. Za njega imamo jake dokaze da je u Srbiji.

Američki ambasador za ratne zločine Klint Vilijamson izjavio je da postoje snažni dokazi da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, a da je tamo najverovatnije i Radovan Karadžić.
„Prema većini indicija iz proteklih godina Karadžić je najverovatnije u Srbiji, kao i Mladić. Za njega imamo jake dokaze da je u Srbiji. Ne znamo s potpunom sigurnošću gde je Goran Hadžić, a nije jasno da li je Stojan Župljanin u Srbiji ili RS“, rekao je on za sarajevski Dnevni avaz.
Vilijamson je rekao da SAD nastavljaju snažan pritisak na vlasti Srbije da tragaju za njima i uhapse ih kada ih lociraju.

JOČIĆ: Intenzivna potraga za haškim optuženicima

Sremska Kamenica – Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je juče da policija nastavlja s akcijama „intenzivne potrage“ za preostalim haškim beguncima. Jočić je novinarima u Sremskoj Kamenici rekao da to znači da će akcija potrage biti „intenzivirana skoro svakog dana“. „Imamo plan akcija prema kojem ćemo postupati i videćemo da li će neke od činjenica koje imamo uroditi plodom“, rekao je Jočić. On je danas u Sremskoj Kamenici prisustvovao obeležavanju 40 godina postojanja Srednje škole unutrašnjih poslova.

„Nadamo se da će nova vlada u Beogradu konačno uraditi svoj deo posla. Ohrabreni smo hapšenjem Zdravka Tolimira i nadam se da će uskoro doći do sličnih akcija“, rekao je Vilijamson koji je dodao da je video izveštaje da je Vlastimir Đorđević u Rusiji.
„Razgovarali smo s Rusima o tome u više navrata. Tribunal tvrdi da je on zaista tamo. Bez jasne informacije gde je on ne možemo mnogo uraditi. Bez političke volje vlada, malo šta možemo uraditi“, rekao je Vilijamson.
Istakao je da je pitanje hapšenja preostalih begunaca regionalni problem, jer Radovan Karadžić i Ratko Mladić, posebno koriste pogranično područje, prelaze iz RS u Srbiju, Crnu Goru, možda i u Makedoniju.
On je rekao da u međunarodnoj zajednici postoji konsenzus: ako Mladić i Karadžić do zatvaranja Haškog suda 2010. ne budu uhapšeni, njima će se kad-tad morati suditi pred nekim vrstom međunarodnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari