Karić: Od izgradnje na Makišu smo odustali još pre tri godine 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

„Od izgradnje Tesla grada u Makiškom polju odustali smo pre tri godine zbog nerazumevanja pojedine grupe građana koje su tvrdile da bi to ugrozilo snabdevanje Beograda vodom. Znači naše odustajanje od gradnje nije neka novost, jer mi nećemo da gradimo nigde, gde se i jedan čovek protivi. Uostalom, ima dosta zemlje u Srbiji gde može da se gradi i mi trenutno tražimo novu lokaciju za gradnju projekta Tesla grad“.

To kaže za Danas Dragomir Karić, potpredsednik BK grupe, i dodaje da je odluka o odustajanju doneta davno, a da ju je on saopštio juče na insistiranje novinara.

Sagovornik Danasa odbacuje spekulacije da je došlo i do neslaganja između BK grupe i Skupštine grada, odnosno Srpske napredne stranke, jer se u Makišu planira izgradnja metroa.

On kaže da su njihovi međusobni odnosi više nego korektni i da je Pokret snaga Srbije i dalje deo vladajuće većine.

Napominje i da su problemi na drugoj strani, jer se protiv BK grupe svakodnevno vodi hajka u medijima zbog idejnog koncepta Tesla grada i tendenciozno dovodi u vezu sa lokacijom Makiš.

Iz kompanije BK Tesla, međutim, poručuju da nikakva gradnja u Makišu nije bila ni planirana. Napominju da je istina da je bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali 2017. godine prihvatio „predstavljanje idejnog rešenja projekta Tesla grad“ i da je zajedno sa tadašnjim gradskim arhitektom Milutinom Folićem predložio lokaciju Makiš na kojoj je najavljena i izgradnja nacionalnog stadiona.

Iz BK Tesla ističu za Danas da je njihov ekspertski tim u međuvremenu proverio lokaciju Makiš i utvrdio da zbog geološke strukture i podzemnih voda ta lokacija nije pogodna za izgradnju kompleksnih projekata.

Zbog toga su gradonačelniku Malom, a potom i 2018. godine Ani Brnabić predložene nove lokakcije za gradnju Tesla grada, Ovča, Borča, Ada Huja, Zemun i Ostružnica, ali je BK Tesla do danas, kako kažu u ovoj kompaniji, ostala bez odgovora.

Iz BK Tesla poručuju i da više neće dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu njihovog imena i da će biti primorani da „aktere takvih istupa pozovu da na sudu dokažu svoje petparačke javne istupe“.

Dragomir Karić, objašnjava za Danas, i da napadi na BK grupu nemaju nikakve veze sa ekologijom i da iza svega stoji novac i pojedine nevladine organizacije kojih u Srbiji ima čak 23.000.

Ko konkretno stoji iza napada Karić nije želeo da razjasni.

„Danas je tehnologija toliko napredovala da je moguće iz kanalizacije napraviti prečišćenu vodu za piće. Dakle razlog nije ekologija. Imao sam prilike da razgovaram sa nekoliko udruženja i nije bilo pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. To su bili ljudi koji tamo žive i koji su izgradili neke objekte bez dozvole, pa su bili zabrinuti za njih“, kaže Karić i dodaje da se on nije nešto pretežno bavio Tesla gradom, ali zna da je plan bio da se izgradi grad u gradu, 800.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora i da se stanovi prodaju po ceni od 500-550 evra po kvadratu.

Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke, smatra da je dobra vest za Srbiju i njene građane to što su Karići odustali od gradnje Tesla grada, a arhitekta i bivša poslanica Sonja Pavlović ističe da Karićima ništa ne veruje.

„Bićemo mirni kad vodu zastitimo Ustavom. To samo znači da treba da budemo oprezni i spremni da branimo neki drugi deo Beograda koji imaju nameru da otmu. Danas Makiš, sutra Zvezdarska šuma… Ta priča o stanovima čija će prodajna cena biti od 500-550 evra je licemerna, jer upravo je investitorski urbanizam na čelu sa BgH2O (Beograd na vodi, prim. nov.) nerealno podigao cenu nekretnina u Beogradu. Svi se moramo osloboditi virusa straha i biti spremni na borbu, jer gradske vlasti i pojedinci bliski državnom vrhu iz dana u dan uništavaju urbano tkivo ovog grada kao i njegove prirodne resurse kap po kap, grumen po grumen, list po list, objašnjava Pavlović.

Ona dodaje i da lično misli da je i metro predizborni marketing. „Ne mogu više da prodaju karte za „metro“, mora nešto novo. Krajnji cilj metro priče je otimanje zemljišta, vodnog i poljoprivrednog i njegova prenamena u gradsko građevinsko. A moguće i da je predizborna procena ovog poduhvata nepovoljna po gradske vlasti te realizaciju odlažu za posle izbora, a pripremu u vidu izmene Plana detaljne regulacije Makiš, već su na brutalan način sproveli“, zaključuje Sonja Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari