Ker-Lindzi: Razočarava povratak nacionalista u srpski parlament 1

Na kraju, izbori nisu doneli nikakva istinska iznenađenja. Zasigurno, veoma je razočaravajuće to što su se nacionalističke stranke vratile u parlament. Ipak, istraživanja javnog mnjenja su već neko vreme pokazivala da će biti tako, pa to nije predstavljalo šok za posmatrače, kaže za Danas Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, komentarišući ishod izbora u Srbiji.

Naš sagovornik smatra da prisustvo radikala u parlamentu šteti reputaciji Srbije na međunarodnom nivou, „ali ne verujem da će oni imati bilo kakav značajniji uticaj u stvarnosti“.

– Naprednjaci su dobili jasan mandat od srpskih građana pa ne treba da se umiljavaju nacionalističkoj javnosti. Ključna stvar za novu vladu jeste da brzo bude formirana. Srbiji nisu potrebne sedmice, a kamoli meseci neizvesnosti. Najvažnije je da nova administracija što pre prione na posao. Ovo će biti najznačajniji period za Srbiju. U naredne četiri godine mogu biti sprovedene najbitnije reforme potrebne za pridruživanje države Evropskoj uniji. Mnoge od ovih promena mogu da budu teške i potencijalno nepopularne. Stoga, ako vlada bude dobro radila svoj posao, moguće je da će se ispostaviti da su ovo bili poslednji prevremeni izbori u dužem periodu, zaključuje britanski politikolog.

Svetske agencije ocenile su juče da su „proevropski orijentisani naprednjaci“ trijumfovali. Između ostalog, američki Asošijejted pres posebno ističe da je „stranka Aleksandra Vučića ubedljivo porazila prorurske snage“. U tom kontekstu, navodi se da će takav ishod omogućiti Srbiji da ostane na evropskom putu, „uprkos protivljenju stranaka desnice, koje žele bliske veze sa tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom“.

Francuski Frans pres ukazuje da „moćni“ Vučić sada ima zadatak da reformiše nedelotvorne državne kompanije i glomazni javni sektor. Ta agencija podseća da je i sam Vučić, nakon objavljivanja rezultata, poručio da su se građani opredelili za evropsku integraciju i poverili mu „ogromnu odgovornost“, a jedan od prvih koji mu je čestitao, ističe Frans pres, bio je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Agencija AFP ukazuje da je Vučić raspisao prevremene parlamentarne izbore uz obrazloženje da mu treba „jasan mandat“ da nastavi potencijalno nepopularne reforme koje traži Brisel, kao i da Vučićevi kritičari smatraju da je izlazak na birališta bio pokušaj da se konsoliduje vlast i izražavaju bojazan zbog „Vučićevih autoritarnih tendencija, uključujući gušenje medijskih sloboda“. Ta agencija ocenjuje da bi „tvrdokorni Šešelj mogao da postane vodeći opozicionar u parlamentu“. Italijanska Ansa prenela je da rezultati „potvrđuju veliki uspeh Aleksandra Vučića i njegove SNS“.

Kosačov: Evropi predstoje ozbiljne promene

Moskva – Na izborima u Srbiji i Austriji pobedile su sile koje se zalažu za noviju Evropu, gde ne važi podela na kandidate za EU i NATO i na „one druge“ i gde nema nepremostivih granica između onih koji su već „ušli unutra“ i onih koji to nisu, poručio je šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, navodi portal Sputnjik. Prema njegovom mišljenju, „pobednici u Srbiji i u Austriji nimalo ne izgledaju kao istomišljenici“, budući da su u Srbiji pobedili evroentuzijasti, a u Austriji evroskeptici.  Kosačov, koji se nedavno u Beogradu susreo sa predsednikom SNP Nenadom Popović, istakao je da „Evropi predstoje promene, i to veoma ozbiljne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari