Ker-Lindzi: Za pogoršanje sa Beogradom kriv Zagreb 1

Države Zapadnog Balkana treba da sarađuju, a ne da čekaju EU, koja ima mnogo svojih problema, da ih podstiče na saradnju, pa smatram da je veoma važno što su premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, učestvovali na debati u Beogradu.

Ta diskusija pokazala je da postoje teškoće u srpsko-albanskim odnosima, ali i da su dve strane spremne da unaprede odnose. Pre pet-šest godina bilo je teško zamisliti da će zvaničnici Srbije i Albanije razgovarati na takav način, ocenio je prilikom susreta sa novinarima Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, koji je učestvovao na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, britanski politikolog je ukazao da trenutno veliki problem predstavlja pogoršanje odnosa Srbije i Hrvatske, uprkos činjenici da je sve do pre nekoliko godina izgledalo da se dve države kreću u pravcu unapređenja veza.

– Hrvatska je zauzela tvrđi stav otkako je postala članica EU i zabeležen je porast nacionalizma u toj državi. Istina je da je Hrvatska sada u poziciji da blokira Srbiju na evropskom putu, pa je važno da zvanični Beograd pokaže uzdržanost na poruke koje ponekad stižu iz Zagreba, naročito kada je reč o trijumfalizmu Hrvata u vezi sa pitanjima poput akcije “Oluja”. Smatram da krivicu za pogoršanje srpsko-hrvatskih odnosa uglavnom snosi Zagreb, ali žalosno je i što Beograd nije reagovao na pojedine nacionalističke provokacije u Srbiji, poput retorike Vojislava Šešelja. U razgovorima sa nemačkim diplomatama imao sam prilike da čujem kako i oni misle da je Zagreb glavni krivac za trzavice sa Beogradom, ali nadam se da će se situacija u izvesnoj meri normalizovati imajući u vidu formiranje nove hrvatske vlade, istakao je Ker-Lindzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari