Keri već čestitao otvaranje poglavlja 1Foto: Fonet

Državni sekretar SAD Džon Keri čestitao je danas u Briselu u prepodnevnim satima Aleksandru Vučiću, mandataru nove vlade Srbije otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU, rečeno je Danasu u vrhu vlasti.

Uprkos neizvesnosti o tome da li će na međuvladinoj konferenciji u Briselu biti otvorena poglavlja Srbiji, mnogi evropski zvaničnici unapred su čestitali mandataru Vučiću sledeći korak u evropskim integracijama Srbije. 

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Briselu sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Džonom Kerijem i zahvalio mu na jasnoj i nedvosmislenoj američkoj podršci na evropskom putu Srbije, posebno u procesu otvaranja poglavlja 23 i 24.

Keri je pohvalio politiku regionalne stabilnosti, koju vodi Vlada Srbije i zatražio od Vučića da, u procesu pomirenja među narodima Zapadnog Balkana, nastavi sa aktivnim i iskrenim odnosom, koji je u smirivanju tenzija u tom delu Evrope pružio značajne rezultate, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić i Keri su, kako se navodi, razgovarali o unapređenju inače dobrih bilateralnih odnosa između Srbije i SAD, pri čemu je ukazano na činjenicu da za to postoji obostrana spremnost.

Sastanku dvojice zvaničnika prisustvovala je i pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland. 

Otvaranje poglavlja 23 i 24 su signal da je Srbija na stabilnom putu, da vodi odgovornu i promišljenu politiku i da je prepoznata kao važan i ozbiljan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ocenila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je novinarima u Briselu, uoči Međuvladine konferencije o optvaranju poglavlja koja se tiču vladavine prava, istakla da je to dobra vest i važan dan za Srbiju.

Ona je istakla i da je sastanak koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić imao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem pokazuje snažnu podršku Sjedinjenih Država Srbiji na evropskom putu i otvaranju pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Važno je, ocenila je Joksimović, da je Srbija odgovornom i posvećenom politikom Srbija stekla važne partnere u EU i svetu.

Premijer je potvrdio posvećenost odborim odnosima u regionu, aktivnoj i iskrenoj politici koju će Srbija nastaviti da vodi, naglasila je Joksimović.

Građani su svesni koliko je napetih situacija, turbulencija u EU i svetu i danas je važan dan jer je otvaranje ova dva poglavlja signal da je Srbija na stabilnom putu, ocenila je Joksimović.

Otvaranje poglavlja, dodala je ona, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa su i jasan signal da je Srbija poželjno mesto za investicije.

Na pitanje o eventualnoj blokadi Hrvatske, Joksimović je iznela očekivanje da će bilateralne stvari rešavati bilateralnim putem.

Spremni smo za razgovore i analize, ali bilateralne stvari nemaju mesto u pregovaračkom procesu, rekla je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari