KFOR: Akcija na severu Kosova isključivo policijska operacija 1Foto: KFOR facebook

Misija KFOR saopštila je da je današnja akcija na severu Kosova bila „isključivo policijska operacija“ kao i da Bezbednosne snage Kosova „niti bilo koje druge vojne snage, nisu raspoređene na severu Kosova“.

KFOR je u saopštenju naveo da je policija sprovodila operaciju širom Kosova nakon naloga za hapšenje koje je izdao sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji.

Istovremeno je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, potvrdila da su evropski zvaničnici u kontaktu sa rukovodstvima Prištine i Beograda apelovali na maksimalnu uzdržanost.

Maja Kocijančić je naglasila da je policijska operacija koja se vodila u Mitrovici i ostalim lokacijama na Kosovu bila u skladu sa sudskim nalozima i da je trebalo da se sprovodi u skladu sa zakonom.

„Policijske operacije treba da omoguće poverenje u vladavinu prava. Takve operacije treba da ojačaju napore za normalizaciju, a ne da ih oslabe“, navela je Maja Kocijaničić.

Ona je naglasila da institucije EU „čvrsto veruju da je potrebna policijska i sudska saradnja svih aktera, uz poštovanje Briselskog sporazuma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari