KFOR za Danas: Situacija na severu Kosova pod kontrolom 1Foto: Stanislav Milojkovic

Ambasada Velike u Britanije nije juče želela da za naš list komentariše poruku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da upozorava građane Srbije da ne putuju u tu zemlju „zbog velike političke nestabilnosti i jer je tamo trenutno veliki politički haos“.

Dačić je za RTS izjavio: „Ako građani imaju neke druge destinacije, preporučujem im da ne idu u Veliku Britaniju da ne bi bili u opasnosti zbog svakodnevnih demonstracija. Namerno sam ciničan, jer kada neko pored terorista i zločinaca u Prištini govori da je kriminal na severu Kosova, to je laž. Sigurno ga ima, ali nema ga više nego u Prištini, počev od trgovine ljudskim organima pa do ratnih zločina, načina na koji se finansira albanska mafija koja je glavna u toj istoj Velikoj Britaniji“.

Dačićeve izjave predstavljaju reagovanje na savet britanske ambasade u Prištini građanima Britanije da izbegavaju putovanja u opštine na severu Kosova, „osim kada je neophodno“. Kako je istaknuto, to je savetovano „zbog brojnih nasilnih incidenata u vezi sa organizovanim kriminalom na severu Kosova, i to stalnog rizika koji te strukture predstavljaju“, i takav savet „već mesecima nije menjan“.

Vinćenco Graso, portparol Kfora, kaže za Danas da „Kfor ne komentariše spoljnu politiku i ocene pojedinačnih država“, ali da je situacija na severu Kosova pod kontrolom.

– Potvrđujemo da je situacija na severu, kao i u drugim delovima Kosova, apsolutno pod kontrolom i ne postoji nikakav znak ili dokaz mogućeg nereda ili nasilja. Dobra saradnja Kfora sa lokalnim institucijama, sa oružanim snagama Srbije, kao i sa svim drugim narodima koji su u okruženju područja odgovornosti Kfora, jeste garancija da ne postoji nikakva neposredna pretnja stabilnosti na Kosovu i u celom regionu. U stvarnosti, ne postoji nikakav razlog i ništa zbog čega biti uplašen. Kfor nastavlja da nepristrasno i odgovorno sprovodi mandat koji su mu dale UN, kako bi zaštitio sve ljude na Kosovu, poručuje Graso.

Velika Britanija se, podsetimo, protivi podeli Kosova, za razliku od zvaničnog Beograda koji tu opciju smatra najboljim rešenjem. Pojedine diplomate nezvanično tvrde za Danas da upravo takva razlika u stavovima Srbije i Velike Britanije predstavlja „glavni uzrok retorike srpskog ministra spoljnih poslova“. „Srpski zvaničnici su nezadovoljni i jer smatraju da Britanci nisu iskoristili sav svoj uticaj da ubede kosovsku vladu da ukine takse na robu iz Srbije“, preciziraju naši izvori.

Upitan da prokomentariše Dačićev savet građanima Srbije, britanski novinar Tim Džuda za Danas navodi da „može samo da slegne ramenima“.

Politički direktor britanskog Forin ofisa Ričard Mur, koji je sredinom marta posetio i Beograd i Prištinu, izjavio je u intervjuu koji je tom prilikom dao za Danas da misli da su srpsko-britanski odnosi dobri, ističući: „razgovarali smo na prijateljski i iskren način, što je veoma važno, u razgovoru sa ministrom Dačićem naglasio sam da je potrebno da više radimo kako bismo jedni drugima objasnili situaciju u našim državama, političari, takođe, treba da nastoje da steknu preciznu sliku o drugim zemljama, a ne da nasednu na stare teorije zavera“.

Upozorenje nemačkim građanima

Kako je Radio KiM na svom portalu, već neko vreme postoji i upozorenje Ministarstva spoljnih poslova Nemačke da budu „pažljivi“ prilikom putovanja na sever Kosova. Ministar Dačić nije juče odgovorio na naše pitanje kako komentariše to što je i Nemcima, a ne samo Britancima, data takva preporuka. „Na severu Kosova (opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica) situacija je i dalje napeta. Iako nasilje obično nije usmereno protiv stranaca, ne može se isključiti da može doći do izolovanih incidenata koji ugrožavaju bezbednost i koji bi mogli da ograniče opštu slobodu kretanja“, navodi se u preporukama za Kosovo nemačkog ministarstva. Kako se dalje navodi, nemačkim državljanima se preporučuje da se „pre nego što otputuju na sever Kosova, upoznaju sa situacijom, da putovanje pažljivo pripreme“, da, po mogućnosti, „na pojedinačnim putovanjima budu u pratnji lokalnih vodiča“, te da „budu oprezni i izbegavaju veće gužve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari