Klačar: Izbori u Zaječaru pokazali da opozicija može da bude alternativa SNS 1Bojan Klačar Foto: Medija centar

Izbori u Zaječaru pokazali da opozicija sa određenim platformama i jasno prepoznatim ljudima može da bude alternativa SNS, rekao je za N1 Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar.

Klačar je naveo da on ne bi, poput Đorđa Vukadinovića, izvlačio zaključke da rezultat iz Zaječara pokazuje da je rejting SNS u ozbiljnom padu.

Dok je Dragana Rašić, nosilac izborne liste “Možemo bolje!“, rekla da kada se uzme u obzir ko je sve od funkcionera prodefilovao kroz Zaječar u proteklih mesec i po dana, i koliki je novac uložen u kampanju, nije sigurna da su u SNS posle svega, očekivali ovakav rezultat.

Klačar je za N1 rekao i da ne bi izvlačio dalekosežne zaključke kako će rezultati iz Zaječara, Kosjerića i Preševa uticati na predstojeći međustranački dijalog.

On je istakao da ne bih iz ta tri izborna ciklusa izvlačio dalekosežne zaključke i dodao da smunja da će ovi rezultati ili podstaći ili obeshrabriti međustranački dijalog. Kako je naveo, ovo jesu važni izbori za lokalne sredine ali oni nemaju potencijal da utiču na nacionalne izborne procese.

Izvršni direktor CESID-a je kao dominantno važnu stvar posle ovih lokalnih izbora – izdvojio potrebu koja se tokom njih pokazala, za sređivanje izborne administracije, da bi se ubuduće izbegla situacija kakva je sada – da je 19 sati posle izbora nemoguće doći do podataka koji su rezultati izbora i koji su podaci po listama.

Kako je rekao, činjenica je da je SNS, u odnosu na parlamentarne izbore, osvojila 2.000 glasova manje u Zaječaru, što je blagi pad kada je reč o tom gradu i naglasio da „ne bi bio slobodan“ da iz jednih izbora na lokalu donosimo zaključke na nacionalnom nivou.

– Zaječar pokazao da tu SNS ne može tako lako da osvaja rezultate kao u drugim opštinama. Očigledno je da Zaječar nije baš uporište SNS na način kakve su druge opštine. Ti izbori su pokazali i da su građani spremni da podrže jasne opozicione alternative, ali i to koliko lokalna dinamika treba da bude drugačija u odnosu na naiconalne izbore, objasnio je Klačar.

Opširnije čitajte na portalu N1 Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari