Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Luksemburgu oceniti da li treba ići na parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, pošto prethodno u razgovoru s tužiteljkom Karlom del Ponte dobiju saznanja o stepenu saradnje srpskih vlasti s Haškim tribunalom.
Evropski komesar Oli Ren, koji je u četvrtak razgovarao s Karlom del Ponte, izjavio je da se „sporazum sa Srbijom može parafirati, ako Srbija ojača saradnju s Tribunalom u Hagu“.

Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Luksemburgu oceniti da li treba ići na parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, pošto prethodno u razgovoru s tužiteljkom Karlom del Ponte dobiju saznanja o stepenu saradnje srpskih vlasti s Haškim tribunalom.
Evropski komesar Oli Ren, koji je u četvrtak razgovarao s Karlom del Ponte, izjavio je da se „sporazum sa Srbijom može parafirati, ako Srbija ojača saradnju s Tribunalom u Hagu“. Renova portparolka Kristina Nađ je, takođe, saopštila da haški tužilac treba da oceni u kojoj meri predstavlja jačanje te saradnje to što su srpske vlasti raspisale nagradu od milion evra za podatke o kretanju optuženog Ratka Mladića. Ren je ponovio da je za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija nužno da vlasti u Beogradu dostignu punu saradnju s Tribunalom, koja će voditi hapšenju i prebacivanju u Hag preostalih optuženih koji su još u bekstvu.

Podrška posredničkoj trojci

Šefovi diplomatija Evropske unije će danas u Luksemburgu zatražiti da se „ulože svi napori da se obezbedi rešenje statusa Kosova putem pregovora“. Oni će staviti do znanja i da u punoj meri podržavaju proces pod okriljem „trojke“ Kontakt grupe i evropskog predstavnika Volfganga Išingera, ističe se u nacrtu zaključaka za zasedanje šefova diplomatija EU, u koje je imala uvida agencija Beta. Zaključci mogu biti dopunjeni kroz očekivanu raspravu o Kosovu, pri čemu će se imati na umu i rezultati jučerašnje runde direktnih pregovora Beograda i Prištine u Briselu. U dokumentu pripremljenom za zasedanje u Luksemburgu kaže se da ministri EU „imaju na umu da će proces uz posredovanje ‘trojke’ biti zaključen izveštajem Kontakt grupe generalnom sekretaru UN, 10. decembra“. I otud „Savet ministara EU poziva obe strane da se u daljim pregovorima angažuju kreativno, odvažno i u duhu kompromisa“. Očekuje se da evropski ministri posebno zatraže od Beograda i Prištine, da „ulože sve moguće napore da se rešenje za statusa Kosova obezbedi pregovorima“. Šefove diplomatija EU će o pregovorima Beograd-Priština takođe izvestiti i visoki predstavnik Havijer Solana koji se u Briselu na kratko sastao s delegacijom Srbije i predstavnicima kosovskih Albanaca.

Visoki funkcioner portugalskog predsedništva EU je novinarima rekao i da je prilikom poslednjeg susreta sa šefovima diplomatija EU Karla del Ponte bila „razložno zadovoljna napretkom koji su srpske vlasti dotad ostvarile u saradnji s Haškim tribunalom“. Kako je dodao, ministri EU će otud najpre želeti da čuju šta će o tome sad imati da kaže tužiteljka Tribunala, „potom ćemo razmisliti i zauzeti stav“ o daljim potezima oko sklapanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.
U izvorima Saveta ministara EU i Evropske komisije ocenjuje se da postoje izgledi da sporazum Srbija-EU bude parafiran krajem ovog ili početkom idućeg meseca, ukoliko bi zaključak Karle del Ponte bio da je „relativno zadovoljavajući“ dostignuti stepen saradnje Beograda s Tribunalom u Hagu. Bilo je i tvrdnji da neke članice EU smatraju da bi trebalo zauzeti čvršći stav i od Beograda zahtevati više dokaza da bi se dalo „zeleno svetlo“ za paraf na sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Ukoliko EU prihvati parafiranje, onda će zahtevati da srpske vlasti ili uhapse preostale optužene, a pre svega Ratka Mladića, ili pruže dokaze da to nisu u stanju, jer se on ne nalazi na teritoriji Srbije. Sam sporazum su praktično pripremili Evropska komisija i vlasti u Beogradu, a komesar Ren je ponovo istakao da je tehnički deo pregovora veoma dobro obavljen.
Evropska komisija se snažno zalaže za ubrzavanje postupka u sklapanju ovog sporazuma, s tim da do njegovog potpisivanja Srbija pruži dokaze da je uspostavila punu saradnju s Haškim tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari