Knežević: Ne plašimo se ni Saše Jankovića ni Vuka Jeremića 1Foto:Aleksandar Levajković / FoNet

Kandidat SNS za predsednika Srbije svakako će biti najbolji kandidat, jer će imati ono što je najvažnije za funkciju predsednika – političku snagu i moć ujedinjavanja.

A što se tiče Tomislava Nikolića, mogu samo da kažem da dobro i odgovorno radi svoj posao i da ne smemo da zaboravimo da je 2012. upravo zahvaljujući njegovoj pobedi Srbija napravila zaokret i postala ponovo zemlja lider na ovom delu Evrope, kaže u razgovoru za Danas Goran Knežević, ministar privrede i funkcioner Srpske napredne stranke odgovarajući na pitanje Danasa da li je aktuelni predsednik države dovoljno dobar kandidat za SNS, jer je praksa pokazala da se na predsedničkim izborima gubi i dobija vlast. ON napominje da se naprednjaci ne plaše nikoga, pa ni eventualnog opozicionog kandidata za predsednika Srbije.

*Kako ocenjujete stav Vulinove stranke, da vlast treba da razmisli o jednom kandidatu za predsednika, a ne da se „parazitira na leđima SNS“, misleći tu na Ivicu Dačića?
Jasno je da je SNS najmoćnija stranka na Balkanu u ovom trenutku i da smo spremni da preuzmemo odgovornost na svim nivoima vlasti. A koji će se koalicioni partneri zajedno sa nama boriti za bolju Srbiju, odlučićemo.

*Verujete li da će opozicioni lideri prevladati sopstvene sujete i izabrati jednu nestranačku ličnost za predsedničkog kandidata?
O kojoj opoziciji govorite? Samo slušamo o sujetama, uskostranačkim interesima, politikanstvu i građani širom Srbije to vrlo dobro prepoznaju i u nizu izbora iza nas to i pokazaju. Pa i Bela Palanka je najnoviji dokaz. Ovakvoj Srbiji je potrebno jako liderstvo, a to danas ima.

*Da li je Saša Janković kandidat koga bi SNS trebalo da se plaši, ili je to možda Vuk Jeremić ukoliko ne prođe za genseka Ujednjenih nacija?
Zar vam izgleda da se nekoga plašimo? Građani Srbije vide šta smo uradili u prethodne dve godine i zato smo dobili onoliku podršku u proteklom periodu. Samo zlobnici mogu da negiraju napredak države.

* Iako se ne plašite Jankovića, ipak se aktivisti vaše stranke trude da ga što više napadnu kao potencijalnog predsedničkog kandidata, tvrdeći da on ne štiti građane i da samo šeta psa i tvituje?
Ne bih komentarisao nekog ko bi trebalo da obavlja javnu funkciju u interesu građana Srbije. Kažem trebalo…

* Da li je frustrirajuće to što ste tek seli u kabinet, a već se pominje rekonstrukcija Vlade? Da li će doći do rekonstrukcije?
Fokusiran sam na ispunjenje zadataka koji su mi dati, a ne na spekulacije u medijima. Zamislite da se bavim svime što se piše? Pa ko bi vodio računa da li će nam stići investicije, da li ćemo otvoriti nova radna mesta i da li sprovodimo reformu ekonomske politike u pravom pravcu.

* Nenad Popović, lider SNP, očekuje formiranje institucija za saradnju sa Rusijom, jer je, kako kaže vladajuća koalicija, na kontu tog obećanja i dobila podršku građana Srbije?
Dobili smo podršku građana na konto rezultata našeg rada kakvih nije bilo u poslednjih nekoliko decenija. Saradnja sa Rusijom je nama važna i mi imamo najbolje moguće odnose kako sa Rusijom, tako i sa EU, SAD, Kinom.

* Šta će raditi vladini timovi, i konkretno tim u kome ste vi i da li je Svetska banka zapravo inicirala formiranje tih timova?
Takav koncept već funkcioniše u nekim zemljama. Znate, reforme nisu nadležnost samo jednog ministra, već je za njihov uspeh najvažniji timski rad i dobra koordinacija. Ako ćemo na ovaj način da doprinesemo uspehu ja sam sigurno za!

* Pojedini analitičari tvrde da su to timovi za pritisak na sprovođenje reformi i da će to telo služiti za izbegavanje odgovornosti?
Nikad nismo radili nešto pod pritiskom nekog sa strane, već samo pod pritiskom odgovornosti koju osećamo prema našim građanima.

* Svakodnevno se čuje da je Srbija otvorila vrata investitorima, a da li će neki od njih i doći u Srbiju?
Da li je ikad bilo više investicija nego sada? Samo u ovoj godini potpisali smo 16 ugovora, vrednosti 130 miliona evra, koji će nam doneti 8300 novih radnih mesta, a očekujemo još puno investicija u narednom periodu.

* Kao ministar privrede nasledili ste probleme sa gubitašima kao što su Resavica, RTB Bor, Petrohemija. Ima li za njih rešenja?
Iako to nije nimalo lako, rešenje ćemo naći u ovom mandatu, kao i za ostala preduzeća koji čekaju ili kupca ili strateškog partnera.

* Kakvo razrešenje očekujete za Galeniku, da li su tačne procene da će britansko-ruski konzorcijum „Frontier“ I „Petrovax pharma“ kupiti 25 odsto naše fabrike?
– Vlada Srbije će doneti konačnu odluku, na predlog kompetentne komisije.

* Da li država razmišlja da se do kraja 2017. dozvoli ulazak strateškog partnera u EPS? Šta bi to konkretno značilo za našu kompaniju?
Za sad ne razmišljamo o ulasku strateškog partnera u EPS.

* Najavljeno je poskupljenje struje od 1. oktobra. Zar to neće lančano izazvati i povećanje drugih cena?
Opet ćemo imati najnižu cenu električne energije u regionu i u EU. Cene su stabilne i ne očekujem da budu povećane ni u jednom sektoru.

* Najavljujete da će do kraja godine biti otvoreno više od 20.000 novih radnih mesta. Gde?
– Pre svega mislim na realizaciju investicija o kojima trenutno pregovaramo, kao i reinvestiranjem postojećih ulagača koji već posluju u Srbiji. A da ne zaboravimo i mala i srednja preduzeća i preduzetnike kojima smo kroz Godinu preduzetništva, dali podstrek da započnu, prošire svoj posao i uposle nove ljude.

* Koliko je država dala za subvencionisana radna mesta u 2015. godini, koliko su dobili stranci, a koliko domaći investitori?
Sada su postavljeni jasniji kriterijumi i jednaki uslovi kako za domaće, tako i strane investitore.

O odlasku iz NIS-a

* Koji je bio vaš motiv da iz NIS-a sa platom od oko 1.000.000 dinara mesečno pređete u Ministarstvo privrede gde primate plate oko 90.000 dinara?
Kako odbiti ponudu da budete deo tima koji će napraviti istorijske promene u Srbiji? Nema više nazadovanja, idemo samo napred. Sa ponosom i velikim entuzijazmom boriću se sa mojim kolegama za bolju, lepšu i uspešniju Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari