Nikola Halas navodno priznao policiji da je uzeo mito * Nastavlja se pregledanje dokumentacije Turističke organizacije * Više privrednika bilo na informativnom razgovoru * Očekuje se raspuštanje opštinskog odbora DS u Zrenjaninu

Istražni sudija Specijanog suda u Beogradu danas će saslušati gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića zajedno sa još 10 osoba uhapšenih u akciji protiv „građevinske mafije“. Nakon saslušanja osumnjičenih, istražni sudija će doneti odluku o određivanju pritvora do 30 dana i o rešenju o pokretanju istrage.

Osumnjičeni je juče tokom popodneva trebalo da budu prebačeni iz Zrenjanina u zgradu Specijalnog suda. Policija je uhapšene saslušavala u zgradi policijske stanice više od deset sati, a nakon toga im je određen policijski pritvor od 48 sati.

– Gradonačelnik Goran Knežević, koga je policija imenovala kao organizatora kriminalne grupe, tokom tog ispitivanja je negirao sve navode iz krivične prijave – zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje isprava i primanje i davanje mita, potvrdio je za Danas jedan od njegovih pravnih zastupnika Vićentije Darijević.

Darijević nije želeo da precizira da li je Knežević juče nakon saslušanja smešten u zatvorskoj jedinici u Zrenjaninu ili je ostao u zgradi policijske stanice, koja je u poslednja dva dana dobro obezbeđena naoružanim pripadnicima Žandarmerije.

Dragoslav Ćetković, advokat osumnjičenog suinvestitora OMV pumpi Branka Savkovića, rekao je za naš list da je njegov klijent takođe negirao sve optužbe. Prema nezvaničnim podacima, Savković se tereti za malverizacije oko zakupa placa u centru Zrenjanina gde je trebalo da se izgradi OMV pumpa, ali i oko zemljišta na izlazu iz grada gde je pre tri-četiri godine izgrađena OMV pumpa. Policija je juče nastavila proveru celokupne dokumentacije o zakupu placa na 99 godina. Zanimljivo je da je mesto na kome bi trebalo da bude izgrađena pumpa u centru grada je zelena površina.

Prema nezvaničnim podacima, načelnik Odeljenja za urbanizam SO Zrenjanin Nikola Halas je tokom policijskog saslušanja rekao da je od uhapšenog Bojana Selimovića dobio 10.000 evra kako bi njemu bio dat u zakup plac veličine sedam ari za izgradnju pumpe na izlazu iz Zrenjanina. Halas je rekao, kako se nezvanično saznaje, da je o tom mitu obavestio Kneževića. Taj plac je dodat drugom koji je već bio u vlasništvu Selimovića, nezvanično se saznaje, i na njemu je izgrađena pumpa.

Osim njih, uhapšeni su i bivši predsednik tenderske komisije SO Zrenjanin Bratislav Tomić, i advokat iz Zrenjanina Đorđe Matić. Privedeni su i vlasnik agencije za fizičko – tehničko obezbeđenje Gvozden iz Novog Sada Uglješa Grgur i službenici te agencije Vladan Racić, Biljana Stajkić i Marijana Šarenac. Podsetimo i da je među osumnjičenima i direktor Turističke organizacije SO Zrenjanin Milan Milošev.

Članovi ove organizovane kriminalne grupe osumnjičeni su da su oštetili budžet opštine Zrenjanin za 3,5 miliona evra, ali očekuje se da se na kraju istrage otkriju veće malverizacije.

Kriminalistička policija je tokom jučerašnjeg dana pretresla prostorije Turističke organizacije, čiji je osnivač opština Zrenjanin i počela da pregledava celokupnu finansijsku dokumentaciju. Deo finansijskih izveštaja o poslovima koje je sklapala Turistička orgnizacija juče su, kako se nezvanično saznaje, pripadnici Uprave kriminalističke policije zaplenili i odneli kako bi se do detalja proverili brojni ugovori. Policija je zainteresovana za ugovore u vezi s manifestacijama Dani piva i Vikend u centru. Prevashodno se proverava da li je novac iz budžeta opštine kojim je plaćano za razne koncerte organizovane u Zrenjaninu bio opravdan. Takođe, detaljno se analiziraju i drugi troškovi koji su prikazani u finansijskoj dokumentaciji, ne bi li se utvrdilo da li je reč o realnim ili imaginarnim isplatama. Osim toga, policija ispituje i način na koji je opština angažovala agenciju za obezbeđenje Gvozden.

Osumnjičeni se terete da su „zarađivali“  odnameštanja tendera za usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja, tako što su slali nekoliko lažnih ponuda i jednu pravu, od firme s kojom je unapred napravljen dogovor, odnosno agencije Gvozden. Ukoliko se na tenderu pojavi neka firma koja nije učestvovala u prevari i da najbolju ponudu, tenderi su poništavani, a na ponovljenom tenderu agencija Gvozden je ipak dobijala posao.

Policija je tokom jučerašnjeg dana na informativne razgovore privela još nekoliko osoba, među kojima i nekoliko privrednika. Među onima koji su se kratko zadržali u policiji je i načelnik finansija u opštini Zrenjanin David Dimkić, koji se juče pojavio i na svom radnom mestu.

Prvi saradnici Gorana Kneževića tvrde da je u ovom trentuku najvažnije da svako radi svoj posao, a za njih je to u ovom trenutku odgovorno vođenje grada.

– Uprava radi normalno, sva javna preduzeća funkcionišu. Zakonski okvir omogućava da zamenik vodi opštinu i grad ukoliko je gradonačelnik iz nekog razloga sprečen. Niko od stranaka i investitora neće imati razloga za brigu – rekao je Goran Kaurić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Prema nezvaničnim podacima, očekuje se raspuštanje opštinskog odbora DS u Zrenjaninu, a ko će doći na upražnjeno mesto gradonačelnika iz DS još se ne zna. Spekuliše se da će odluka o tome biti doneta u sedištu stranke u Beogradu.

Sem činjenice da se ceo slučaj hapšenja zrenjaninskog gradonačelnika tumači kao politički obračun, spekuliše se i da je informacije o „radu“ uhapšenih dostavljao i jedan od nedavno uhapšenih zrenjaninskih sudija. Gradonačelnika Zrenjanina prvi su prozvali članovi lokalnog odbora DSS pre dve godine, kada su zahvaljujući ovoj stranci u gradu uvedene privremene mere. Tada je funkcioner DSS-a Borislav Gađanski zatražio ispitivanje poslovanja lokalne samouprave i proveru trošenja budžetskih sredstava, a kontrolu je izvršila Republička budžetska inspekcija ne našavši nikakve inkriminišuće dokaze.

Uprkos hapšenju prvog čoveka Zrenjanina, u lokalnoj administraciji tvrde da nema razloga za brigu o otkazivanju investicija.

– Zrenjanin ima veliki broj sklopljenih poslova i nastavićemo da realizujemo sve potpisane ugovore. Ne postoji bojazan da ti poslovi ne budu završeni – ocenio je korodinator za privredu Ivan Dević.

DULIĆ: Akcije protiv korupcije će se nastaviti

Beograd – Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da je hapšenje osumnjičenih za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu samo jedna od akcija kakvih će biti u budućnosti. Dulić, koji je i funkcioner vladajuće DS, novinarima u Beogradu rekao je da neće biti nikakvih izuzetaka zbog eventualne partijske pripadnosti onih koji se sumnjiče da su prekršili zakon. „Nadam se da će ta akcija biti jasan signal svima da je došlo vreme da se skinu tabui i da se krene u ozbiljan obračun sa ljudima koji su zloupotrebljavajući položaj sticali materijalnu korist i na neki način ugrožavali imovinu građana“, rekao je Dulić. Hapšenje u Zrenjaninu, naglasio je, povezano je s ozbiljnim namerama države da otvori i procesuira nasleđene probleme. Uvođenje reda u oblasti urbanizma i građevina podrazumeva izmene i dopune postojećih zakona i donošenje novih, ali i pravosuđe i policija treba da rade svoj posao, ukazao je Dulić. Najavio je i da će svi novi zakoni biti usmereni na sprečavanje nejasnoća koje otvaraju mogućnost za korupciju na lokalnom nivou.



 

ĐELIĆ: Niko nije iznad zakona

Niš – Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da je hapšenje gradonačelnika Zrenjanina jasna poruka svima da niko nije iznad zakona. „Ne bih komentarisao rad nadležnih organa, ali je to pokazalo da niko nije iznad zakona i neka to bude poruka svim činovnicima i svima koji donose odluke na nivou države da niko neće biti zaštićen i niko ne može da računa da će imati protekciju“, rekao je Đelić novinarima u Nišu. 



 

Uticaj na buduće investicije

Novi Sad – Vojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor rekao je juče da se hapšenje gradonačelnika Zrenjanina neće odraziti na započete investicije u tom gradu, ali hoće na one koji planiraju da investiraju. „Reakcije na hapšenje od investitora dosad nisam dobio. Verovatno će se započete investicije u Zrenjaninu nastaviti, ali će oni koji planiraju da ulažu u Zrenjanin izvući deblji kraj, jer će se u gradu stvoriti bezvazdušni prostor“, rekao je Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu. On je ocenio da hapšenje nije dobro ni za Zrenjanin, ni za Vojvodinu, ali da to svakako ne znači da se prilikom poslovanja može raditi sve i svašta.

 

ĐILAS: Hapšenja su moguća i u Beogradu

Komentarišući hapšenje Gorana Kneževića, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nije isključio mogućnost takvih hapšenja i u Beogradu. „Politika koju proklamuje predsednik Srbije Boris Tadić i ceo državni vrh je da nema zaštićenih ljudi“, rekao je Đilas prilikom obilaska dnevnog centra i kluba za starije Čukarica i dodao da svako ko je radio stvari koje nisu u skladu sa zakonom treba za to da odgovara. B.R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari