Ko bi potpisao da neće sa naprednjacima? 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Lider Dveri Boško Obradović, trenutno u delu javnosti i opozicije osumnjičen za preteranu kooperativnost sa vladajućim režimom, ima predlog kako otkriti ko je prava opozicija.

On je krajem prošle nedelje predložio građanskim pokretima i opoziciji da potpišu deklaraciju kojom bi se obavezali da posle izbora neće ući u koaliciju sa SNS i da im neće dati većinu. Ko to potpiše pre izbora taj se može smatrati pravom opozicijom – naveo je Obradović na televiziji N1. Svi predstavnici opozicije sa kojima smo razgovarali bi to potpisali.

Predsednik SSP Dragan Đilas kratko i bez daljeg objašnjavanja je Danasu odgovorio potvrdno. I predsednik PSG Pavle Grbović je spreman na to.

– Naravno da jesam. Ovde nije reč samo o politici, već o osnovnim vrednostima. Sve što je u meni se protivi onome što oni prave od ovog društva i ne postoji način da se to prevaziđe – kaže za naš list Grbović.

Dok se Radomiru Lazoviću iz Inicijative Ne davimo Beograd čini da to pitanje nije za njih.

– Možemo i da potpišemo, ali bitnije od tog potpisa je naše dosledno delovanje. To pitanje je više za neke druge organizacije koje su u prošlosti imale veliki broj preletača, pa je tako pola demokratske stranke sada u SNS-u, najbliži saradnici Dragana Đilasa su danas u SNS-u ili možda za Radulovića, koji je bio čak ministar u Vučićevoj vladi. Mi smo od svog osnivanja meta režima na sve načine, prete nam i fizički nas napadaju, prisluškuju nas, pokreću tužbe protiv nas. Svim svojim delovanjem pokazujemo da smo sušta suprotnost od kriminalne vlasti. Čak smo i na skupštini pokreta doneli eksplicitnu odluku da je bilo kakva saradnja sa SNS-om isključena – ukazuje Lazović.

A predsednik Nove stranke Aris Movsesijan smatra da nikakvi potpisi ne mogu da zamene dijalog koji opozicija mora da započne koliko sutra.

– Ako neko misli da bi Nova stranka sarađivala na bilo koji način sa SNS-om, taj verovatno ne zna ništa o meni i političkoj organizaciji koju vodim. Naravno, moj potpis na takav dokument nije upitan, ali je sigurno manje neophodan od nekih drugih političara koji u svojoj biografiji imaju trenutke političke bliskosti sa Vučićem – kaže on za naš list.

Predsednik POKS Žika Gojković podseća da je u prošloj kampanji bio jedini koji je eksplicitno i jasno rekao uvek, čak i kada me to nisu pitali, da ćemo biti opozicija ovoj vlasti, ako uđemo u parlament.

– Iako sam tražio još tada od drugih da se jasno izjasne, svi su izbegavali odgovor. Iako smo nekoliko puta na delu dokazali, da smo samo svoji i ničiji drugi (nije nas SNS pregurao preko cenzusa, kao što su mnogi „analitičari“ prognozirali, nismo ušli u vlast u Vojvodini, niti kao pojedinci u izvršnu vlast, što su nam takođe razni vidovnjački analitičari predviđali… o pojavljivanju na RTS-u i Pinku da ne govorim), i dalje postoje zluradi komentari da smo lažna opozicija. Pošto to potiče uglavnom od onih koji su imali priliku da vladaju Srbijom, moj odgovor im je da prava opozicija može biti samo ona koja nije bila vlast, a POKS više nema nikome šta da dokazuje, osim građanima. Oni će najbolje prepoznati koliko smo iskreni – zaključuje Gojković za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari