Očekivanja da će se promenom političkog sistema uslovi za rad novinara i redakcija promeniti nabolje, samo su se delimično ostvarila.
Nema više jedinstvene, vladajućom ideologijom određene, uređivačke politike svih glasila od fabričkih novina do velikih novinskih i RTV kuća. Novina i radio-televizijskih stanica je sve više i to je dobar paravan predstavnicima vlasti koji stalno govore o velikoj raznovrsnosti medija i njihovoj alavosti.

Očekivanja da će se promenom političkog sistema uslovi za rad novinara i redakcija promeniti nabolje, samo su se delimično ostvarila.
Nema više jedinstvene, vladajućom ideologijom određene, uređivačke politike svih glasila od fabričkih novina do velikih novinskih i RTV kuća. Novina i radio-televizijskih stanica je sve više i to je dobar paravan predstavnicima vlasti koji stalno govore o velikoj raznovrsnosti medija i njihovoj alavosti. Pukotina koja je nastala raspadom nekadašnje Jugoslavije, razdvojila je, svojevremeno i novinare i njihove redakcije. Jedni su se odmah svrstali uz vlast i poslužili kao propagandni mehanizam stratega rata, mržnje i podela, drugi su se suprotstavili tome, ostajući najčešće bez posla i osnivajući u najtežim uslovima nova glasila. Uz ogromne razlike između državnih miljenika i onih koji su u nemilosti vlasti, u poslednje vreme ima indicija da će se oni u jednom izjednačiti. Politički centri moći nastoje da se njihov dominantni uticaj protegne na sve medije.
Od vladajućih krugova to nije nikakva novina. Problem je u tome što mediji koji su se dugo uspešno suprotstavljali zamkama države, sve više postaju meta opozicionih stranaka, odnosno nove vlasti na lokalnom nivou. Vlast je vlast, mala ili velika: opštinska, gradska, republička. Malo je mudrosti na bilo kojoj strani da se shvati da je bez autonomnih i u pravom smislu slobodnih medija, nema razvoja demokratije i slobodne misli uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari