Ko je za Jankovića, a ko za Teodorovića 1Foto: Dosta je bilo

– Među liderima vodećih opozicionih stranka vodi se tiha ali rovovska borba povodom toga koga će podržati na predsedničkim izborima.

Deklarativno, svi se zalažu za podršku jednom kandidatu koga bi trebalo suprostaviti lideru SNS Aleksadru Vučiću. Međutim, prema saznanjima sa opozicione scene, na političke domete tog kandidadata gleda se oprečno. Ovaj se sukob projektuje na unutrašnje izbore u Demokratskoj stranci. Struja u DS koju predvodi Dragan Šutanovac zalaže se da zajednički kandidat bude Saša Janković, zaštitnik građana. Pripadnici ove struje aktivni su u javnosti na promociji Jankovića, tumačeći da je njegov politički profil antipod Vučiću, da on personalizuje vladavinu prava i građanske slobode. Mada tvrde da će Janković pobediti Vučića, odnosno Vučićevog kandidata, prema našim saznanjima, u ovoj struji smatraju da će predsednički izbori ako i ne daju opozicionog predsednika, svakako dati neprikosnovenog i jakog vođu opozicije. To bi, u tom scenariju trebalo da je Janković, koji će na talasu podrške, čak i uz poraz na predsedničkim izborima, uz proteste na ulici kakve organizuje Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, moći da proizvede pritisak dovoljno jak da izazove vanredne parlamentarne izbore. Poklonici ove opcije toliko su sigurni u njen uspeh, da otvoreno podržavajući Jankovića, već najavljuju i šta bi radili u slučaju promene vlasti. Tako je na primer, bivši poslanik i bivši funkcioner Nove stranke, Vladimir Pavićević u intervjuu Danasu najavio da bi se u izvršnoj vlasti bavio prosvetom, odnosno praktično da je spreman da postane ministar prosvete.

Sa druge strane, Sašu Jankovića, kao jakog lidera opozicije ne može da prihvati Saša Radulović i pokret Dosta je bilo. Doživljavajući sebe kao narastajuću opozicionu stranku, koja će uz pomoć društvenih mreža i novih metoda pridobijanja podrške postati dominantna, Radulović nije spreman da mesto vođe opozicije prepusti nekom drugom. On, prema obaveštenim izvorima, vidi sebe na tom mestu, i procenjuje da bi uz jaku logistiku, opoziciji uspeh doneo kandidat koji nije političar, koji to ne namerava ni da bude, i čija je prednost nad kandidatom vlasti u nekompromitovanosti. U tom smislu, kandidat koji Raduloviću odgovara je akademik Dušan Teodorović, koji je nedavno i posetio pokret DJB. Radulović je ranije za Danas izjavio da mu je ambicija da bude premijer, a ne predsednik.

Bojan Pajtić, koji se bori da sačuva lidersku poziciju u DS, bliži je Radulovićevom viđenju i Teodoroviću kao rešenju. Podrška Saši Jankoviću kao kandidatu je snažan argument u kampanji Dragana Šutanovca, unutar DS. Prema izvorima Danasa sa opozicione scene, nekva vrsta prednominacije Saše Jankovića, odigraće se upravo kad članovi DS budu direktno glasali za svog predsednika. Pobeda Šutanovca značila bi i podršku Jankoviću.

Nema sumnje da vlast vrlo pažljivo prati ova opoziciona previranja budući da je osnova predsedničke kampanje već postavljena – za i protiv Vučića. Mada lider SNS i premijer Srbije tvrdi da se predsedničkim izborima neće baviti narednih šest meseci, to upravo znači da, kandidovao se lično ili ne, on prihvata takav fokus u kampanji. U suprotnom, izašao bi ranije sa kandidatom SNS, i pokušao da težište usmeri ka temi koja nije ili nije samo, za i protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari