Ko su nova kadrovska rešenja u Vladi Srbije 1Branko Ružić, Goran Trivan i Nenad Popović Foto: Fonet-SPS-SNP

Nova Vlada Srbije imaće tri nova ministra, dok su dosadašnja dva za rad i odbranu zamenila mesta. Pogledajte ko su oni i šta je obeležilo njihov dosadašnji rad.

Branko Ružić

kandidat za ministra državne uprave i lokalne samouprave

 Jedini političar koji je dolazio u otvoren sukob sa Aleksandrom Vučićem u proteklih pet godina, koliko je koalicija SNS i SPS na vlasti, kandidat je za ministra u Vladi Srbije. Zbog javnih nastupa ovog socijaliste, predsednik njegove stranke i potpredsednik Vlade, Ivica Dačić, morao je u nekoliko navrata da se ograđuje i da se pred Vučićem javno obavezuje da će „smiriti“ svog političkog jastreba. Objavljivanje fotografije na društvenim mrežama sa navijačem koji je uživo u prenosu fudbalske utakmice na javnom servisu, uleteo u kadar i vikao: „Vučiću, pederu“, samo je jedan u nizu ispada Ružića, koji je zbog takvih poteza bezmalo puta proglašavan za najistaknutijeg opozicionara. I pored toga, Ružiću će ovo biti druga ministarska pozicija u periodu vlasti SNS i Vučića – 2013. godine obavljao je funkciju ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Politička karijera ovog socijaliste počela je u njegovoj 21. godini kada se učlanio u SPS, a stao je na kormilo „broda koji tone“, u martu 2000. godine, nekoliko meseci pre petooktobarske revolucije, kada je imenovan za predsednika omladine SPS. Od januara 2001. do decembra 2003. godine bio je poslanik u Skupštini Srbije i portparol stranke. U sazivu Skupštine Srbije od 2008. do 2012. bio je predsednik poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija. Od 2009. do 2014. godine bio je potpredsednik FK Partizan.

Goran Trivan

kandidat za ministra zatite životne sredine

Ovom kadru Slobodana Miloševića na početku rata i raspada stare Jugoslavije biće ovo druga prilika u političkoj karijeri da obavlja funkciju ministra. Prva je bila daleke 1991. godine, kada se kao tridesetogodišnjak našao na čelu Ministarstva za omladinu i sport u Vladi Srbije, da bi okončanjem mandata prešao u JP „Srbijašume“. Trivanov politički angažman obeležen je nizom kontroverzi, hapšenjem i optužbama za korupcionaška dela. Uhapšen je 2001. godine zbog sumnje da je podstrekivao pljačku i oštećenje omladinskog kampa „Karataš“ kod Kladova u iznosu 6,5 miliona dinara. Proces je okončan oslobađajućom presudom zbog zastarelosti. Takođe, optužnicom Višeg javnog tužilaštva, Trivan se teretio da je 2000. godine opet zloupotrebljavao svoj položaj u JP „Srbijašume“ i podstrekivao druge funkcionere da mu nelegalnim putem obezbede stan u Beogradu.

Ima diplomu Šumarskog fakulteta, što ga je nakon angažmana u JP „Srbijašume“ 2008. godine preporučilo za funkciju sekretara za zaštitu životne sredine grada Beograda, uprkos navedenim slučajevima i pokrenutim procesima zbog sumnji za koruptivna dela. U SPS, takođe, njegov rejting raste, pa je prošle godine izabran za potpredsednika GO Beograd, da bi ove stigao do kandidata za ministra.

 Nenad Popović

kandidat za ministra bez portfelja zadužen za inovacije

Nakon što ga je prošle godine izneverio i ostavio bez funkcije, uprkos davanju jasnih signala da će biti postavljen na čelo kancelarije za saradnju sa Rusijom, koju je planirao da oformi u okviru nove vlade, Aleksandar Vučić predložio je predsednika SNP za ministarsku funkciju u vladi Ane Brnabić. Ovaj političar izrazito desne i proruske orijentacije, koji se zalaže za prekid evropskih integracija, stvaranje saveza sa Ruskom Federacijom, proterivanje i zabranu ulaska izbeglica sa Istoka, i slično, biće ministar bez portfelja zadužen za inovacije u budućem sastavu vlade. Popovićeve veze sa Rusijom sežu od sredine devedesetih kada se upušta u posao trgovine metalima. Osniva sopstvenu kompaniju, 1994. godine, koja će prerasti u ABS Holdings, u čijem sastavu je 10 fabrika proizvođača elektroenergetske opreme u Rusiji i šest u Srbiji.

Kao visoki funkcioner DSS, obavljao je tokom vlasti ove stranke, od 2004. do 2008. godine, niz osetljivih funkcija na jugu Srbije i bio zadužen za pitanja u vezi sa Kosovom, potpredsednika Koordinacionog centra Srbije za KiM kao i Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Pre tri godine napušta partiju Vojislava Koštunice, nakon fijaska na izborima i neprelaska cenzusa, i osniva sopstvenu stranku.

Aleksandar Vulin

kandidat za ministra odbrane

Ko su nova kadrovska rešenja u Vladi Srbije 2

Foto: Wikipedia

Dosadašnji ministar za rad preći će na čelo ne toliko srodnog ministarstva, odlukom Aleksandra Vučića, koji je u proteklim godinama više puta javno smirivao Aleksandra Vulina zbog njegovih agresivnih i huškačkih izjava usmerenih prema susednim državama. Vulin se u javnosti prepoznaje kao onaj koji govori javno ono što Vučić misli, ali ne sme i neće da kaže, kako bi sebi upriličio potom ulogu smiritelja i zrelog tolerantnog političara. Politička karijera Vulina počela je vrlo autentično, pa je i dan-danas prepoznat u javnosti kao „julovac“. Zajedno sa Mirom Marković osnovao je tu partiju 1994. godine, a do aktuelnog Pokreta socijalista, 2010. godine, osnovao je još dve partije, neuspelih projekata. Nakon pobede naprednjaka na izborima, 2012. godine, imenovan je za direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a dve godine kasnije, posle rekonstrukcije, postao je ministar bez portfelja zadužen za KiM. Posle izbora 2014. godine postavljen je na funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Zoran Đorđević

kandidat za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ko su nova kadrovska rešenja u Vladi Srbije 3

Foto: MOD

Kada je prošle godine zamenio Bratislava Gašića, bivšeg ministra odbrane i aktuelnog šefa BIA, bio je potpuno nepoznat javnosti. Tokom jednogodišnjeg mandata na čelu Ministarstva odbrane najintenzivnije je bio u fokusu javnosti tokom štrajka sindikata Vojske, kada je suočen sa optužbama za odobravanje i nereagovanje na navodne korupcionaške afere i nenamensko trošenja novca.

Kako prenosi Istinomer, u zvaničnoj biografiji navodi da je po obrazovanju master ekonomskih nauka – „oblast: međunarodno bankarstvo i finansije, zajednički program na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina Grčka – Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, Beograd“. Ističe da je završio Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane. Napominje i da završava doktorske studije i „u fazi je prijave doktorske disertacije iz oblasti ekonomskih nauka, sa usmerenjem na finansijsku kontrolu, upravljanje, izveštavanje i reviziju, Univerzitet Privredna akademija, Novi Sad“. U biografiji ističe i da je „usko usmeren na međunarodne finansije i bankarstvo, finansijsku kontrolu i upravljanje, finansijsko izveštavanje i reviziju“. Dodaje da je objavio više radova u vodećim domaćim i stranim naučnim i stručnim časopisima iz ekonomije i finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari