Ko ukida Dan RS, ukida i RS 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Onaj ko ukida Dan Republike Srpske želi da ukine i Republiku Srpsku (RS), ocenio je danas lider pokreta Dveri Boško Obradović.

Obradović je ovo izjavio uz ocenu da se kompletna vladajuća politička elita Srbije distancira od situacije u RS, ne želeći da podrži svoj narod preko Drine.

Očito je da je međunarodnoj zajednici jasno da će RS dovesti u pitanje jedino ako nagovori vlasti Srbije da se distanciraju i to je trenutno na delu, rekao je Obradović novinarima u Skupštini Srbije i naglasio da Dveri, iako usamljene, pružaju snažnu podršku odbrani Dana RS na referendumu u nedelju.

Prema stavu Dveri, jedno od najvažnijih nacionalnih i državotvornih pitanja u ovom trenutku je sudbina RS.

On je ukazao da je u Dejtonski sporazum RS ušla kao Republika Srpska sa svojim Danom republike i Danom osnivanja.

Kome smeta dan osnivanja RS tome smeta RS i ko želi da ukine dan kad je osnovana, cilj mu je da ukine RS, ne znam kome to ovde u Beogradu nije jasno, upitao je i predočio da se državni vrh Srbije u istorijskom trenutku, kad „svi treba da stanemo iza RS“, povlači, sklanja i protivi referendumu.

U ovom trenutku Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić su na istoj strani sa Bakirom Izetbegovićem i to je najveći problem, smatra lider Dveri.

Ocenjujući da je strani faktor uspeo u prisitku na vlast da se ne bavi RS i da ne podrži referendum, Obradović je napravio paralelu sa nekadašnjom Republikom Srpskom Krajinom (RSK).

Znate kako je završen jedan drugi veliki srpski nacionalni problem u prošlosti, završen je izdajom RSK koju smo izgubili, jer je isto neko iz inostranstva to dogovorio sa rukovodstvom u Beogradu.

Da li sada treba da se ponovi scenario da Beograd ostavi na cedilu RS, upitao je Obradović i istakao da zabrinjava što su Dveri usamljene u snažnoj podršci RS i referendumu.

Ako neko krši Dejtonski sporazum i ukida himnu, grb, zastavu, dan i krsnu slavu RS, koji je smisao zajedničkog života u Bosni u Hercegovini i kakvu poruku šalje, upitao je Obradović i dodao da je jasno da „šalje poruku da ne želi da živi zajedno sa nama u BiH“.

Onda ja, u ime Dveri, predlažem da dođe do mirnog razdruživanja unutar BiH i da RS bude samostalna i nezavisna, izjavio je Obradović.

Naravno, dodao je, njena geopolitička perspektiva jedina je ujedinjenje sa Srbijom i „nikad više srpski narod u BiH neće biti talac bilo kakve sarajevske-muslimanske politike“.

Napominjući da niko normalan na Balkanu više ne želi rat, Obradović je poručio da „ako se ne uvaži RS, nema BiH“.

Na konferenciji za novinare u parlamentu Obradović se osvrnuo i na posetu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića SAD i ocenio da nema ni moralnog ni diplomatskog opravdanja za njegovo učešće na skupu Fondacije Klintonovih i za sastajanje sa Bilom Klintonom „osvedočenom ratnim zločincem i srbomrscem“, kao i za svrstavanje na jednu stranu u kampanji za predsednika SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari