Koalicija DS i Tadića očekuje se početkom januara 1Foto: Twitter / Nova stranka

Demokratska stranka i Nova stranka Zorana Živkovića ozvaničili su koaliciju za beogradske izbore – Dragan Šutanovac je kandidat za gradonačelnika, a na listi DS će prva biti Vesna Rakić Vodinelić iz Nove.

Ovo je objavljeno u petak na pres-konferenciji. Kako Danas saznaje, početkom januara očekuje se i objavljivanje sličnog dogovora sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića.

Ne očekuje se da Tadić, bivši predsednik Srbije i DS, bude kandidat za odbornika, kao što to nije ni Zoran Živković. Oni bi međutim, u slučaju da budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, bili verovatno na poslaničkoj listi DS, neko od njih dvojice moguće i kandidat za premijera.

Šutanovac i Rakić Vodinelić praktično su najavili proširenje liste DS, rekavši da nastavljaju razgovore sa strankama socijaldemokratske i građanske opcije. Istakli su i spremnost da posle izbora razgovaraju sa svima osim sa strankama koje sada vode Beograd, prenosi FoNet.

Dragan Šutanovac rekao je da je prihvatio predlog odbora i Predsedništva DS da bude kandidat za gradonačelnika. Prihvatio sam ne zato što je to pitanje pojedinca, već zato što građani žele jakog, stabilnog, doslednog i pouzdanog partnera kao što su danas DS i naša koalicija, rekao je Šutanovac na konferenciji za novinare.

On veruje da će i drugi partneri pristupiti koaliciji DS i Nove stranke. Ne bih davao konkretne odgovore, rekao je Šutanovac na pitanje ko bi mogao da im se još pridruži, dodajući da se ne radi o taktici, već strategiji i za buduće parlamentarne izbore. Šutanovac je rekao da DS nije razgovarao sa predsednikom opštine Markom Bastaćem, niti sa predsednikom opštine Novi Beograd Aleksandrom Šapićem o budućoj saradnji, dok je sa Draganom Đilasom razgovarao pre desetak dana.

"Nisam sebe smatrala kandidatkinjom"

Vesna Rakić Vodinelić kaže da sebe nikad nije smatrala kandidatom za gradonačelnicu Beograda, jer se na beogradskim izborima glasa za listu. Većina koja se formira u Skupštini grada Beograda izabraće gradonačelnika. Ja sam govorila da ću biti prva na listi i vidite da sam prva na listi, konstatovala je ona. Rakić Vodinelić je rekla da Beograd mora ponovo da bude kulturni centar deo Evrope i da bi u svom temelju Evropa i Beograd trebalo da neguju vrednosti antifašizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari